Μπουρκίνα Φάσο: Στους 80 οι νεκροί από την τζιχαντιστική επίθεση

Μπουρκίνα Φάσο: Στους 80 οι νεκροί από την τζιχαντιστική επίθεση

Ογδόντα άνθρωποι – 65 πολίτες και 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας – σκοτώθηκαν στην επίθεση τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικών και πολιτών που κινούνταν με αυτοκίνητα στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ο οποίος βασίζεται στα διαθέσιμα δεδομένα ως χθες «στις 18:50» (τοπική ώρα· 21:50 ώρα Ελλάδας), «65 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», ενημέρωσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Ταμπουρά.

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις του στρατού και των παραστρατιωτικών που συνόδευαν τους πολίτες, μετά τον θάνατο του 15ου.

Η επίθεση είχε στόχο «μεικτή αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από πολίτες, στοιχεία των δυνάμεων αμύνης και ασφαλείας (σ.σ. Forces de défense et de sécurité, FDS, οι ένοπλες δυνάμεις) και εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, VDP, παραστρατιωτικοί)» και διαπράχθηκε «25 χιλιόμετρα από την Γκοργκατζί» είχε γνωστοποιήσει προχθές Τετάρτη το υπουργείο Επικοινωνίας.

Ο δήμος Γκοργκατζί βρίσκεται στην επαρχία Σενό, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» με τον Νίγηρα και το Μαλί.

Οι στρατιώτες και οι παραστρατιωτικοί «σκότωσαν 58 τρομοκράτες», ενώ «πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και τράπηκαν σε φυγή», είχε αναφέρει επίσης προχθές η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πως στην περιοχή συνεχίζονταν «επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας».

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είτε στην Αλ Κάιντα, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, όπως και τα γειτονικά της κράτη, το Μαλί και ο Νίγηρας. Οι νεκροί, πολίτες και στρατιωτικοί, είναι χιλιάδες.

Η επίθεση ήταν η τρίτη με τουλάχιστον δέκα νεκρούς μέσα σε δύο εβδομάδες εναντίον στρατιωτών σε σειρά ενεργειών εναντίον στρατιωτών που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις στο βόρειο και στο βορειοδυτικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, σε συνδυασμό με τα ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει 1,3 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS