ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στέλνει 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως στέλνει 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κι επίσημα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των συμμάχων που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι κατά της εισβολής της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι τα Abrams που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα βοηθήσουν το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως «επιθετική απειλή».

«Περί αυτού πρόκειται: να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία, δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία.

«Η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο πεδίο θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι», είπε.

Συνομιλία Μπάιντεν με Μακρόν, Σολτς, Μελόνι και Σούνακ

Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς, την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία έγινε μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα εγκρίνει την αποστολή αυτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επικοινωνία Μπάιντεν-Σολτς που δρομολόγησε τη συμφωνία για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικής εφημερίδας, η ανακοίνωση των ΗΠΑ θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας το Βερολίνο θα συμφωνούσε να στείλει μικρότερο αριθμό δικών του αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία και θα ενέκρινε την παράδοση περισσότερων από την Πολωνία και άλλα έθνη.

Η συμφωνία θα αντιμετωπίσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με την παροχή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας κομβικής φάσης του πολέμου.

Το Κίεβο προετοιμάζει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τα κατεχόμενα εδάφη, και η Ρωσία κινητοποιεί στρατεύματα για τις δικές της επιχειρήσεις.

Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ προκύπτει έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 17 Ιανουαρίου, στην οποία ο Μπάιντεν συμφώνησε να εξετάσει την παροχή των αρμάτων μάχης Abrams, παρά την αντίρρηση του Πενταγώνου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS