ΚΟΣΜΟΣ

Milliyet: Η Γερμανία πιέζει για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Γερμανία εντείνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα, ει δυνατόν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, μεταδίδει η «Milliyet».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Βερολίνο ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την τουρκική πλευρά να στέλνει το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι αρκεί να μην υπάρξουν «προκλήσεις».

Aν και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε χθες νέα πυρά κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV και υποστήριξε αναφορικά με την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια ότι «δεν είναι βήμα πίσω» και ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις έρευνες», το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ήταν «να μη χάσουν η Ελλάδα και οι χώρες της ΕΕ την ευκαιρία που δίνεται στη διπλωματία, κάνοντας τα ανάλογα βήματα».

Milliyet

Οπως μεταδίδει η «Milliyet», Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε συνομιλίες τους να μη χαθεί άλλος χρόνος στη διπλωματική πρωτοβουλία και το Βερολίνο επιδιώκει να γίνουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια σε υψηλότερο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η Αγκυρα φέρεται να μην αντέδρασε αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι «για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και προκαταλήψεις» και χωρίς τη συμμετοχή της Γαλλίας κι ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαδικασία, θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, όπως και την προηγούμενη φορά.

Κυρώσεις: Ο Τσαβούσογλου παίζει το χαρτί του προσφυγικού

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου θα τεθεί και το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των πιθανών κυρώσεων, έπαιξε το χαρτί του προσφυγικού στις χθεσινές του δηλώσεις, σημειώνοντας: «Δεν περιμένω απόφαση για κυρώσεις, αλλά ίσως υπάρξει. Έχουν γίνει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν. Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην εμποδίσουμε τους μετανάστες να πάνε στην Ευρώπη και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS