Μιανμάρ: Τουλάχιστον 138 διαδηλωτές νεκροί από τους πραξικοπηματίες, αναφέρει ο ΟΗΕ

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 138 διαδηλωτές νεκροί από τους πραξικοπηματίες, αναφέρει ο ΟΗΕ

«Τουλάχιστον 138 ειρηνικοί διαδηλωτές» σκοτώθηκαν μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενος στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Καταγγέλλοντας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου ένα «Σαββατοκύριακο αιματοχυσίας», με «38 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες» (Κυριακή) και «18 που σκοτώθηκαν το Σάββατο», ο Στεφάν Ντουζαρίκ επανέλαβε τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες όπως «η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των περιφερειακών παραγόντων, να ενωθούν σε αλληλεγγύη με τον λαό της Μιανμάρ».

«Τουλάχιστον 138 ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας από την 1η Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μιανμάρ», συνέχισε.

Καταδίκη και από τις ΗΠΑ
Στην Ουάσινγκτον, η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε επίσης τη βία του Σαββατοκύριακου.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ επιτίθενται κυριολεκτικά στον ίδιο τον πληθυσμό τους, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τζαλίνα Πόρτερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «ανήθικη και αδικαιολόγητη» στάση.

«Η στρατιωτική χούντα απαντά στις εκκλήσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ με σφαίρες. Αυτές οι τακτικές υπενθυμίζουν πως ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε το πραξικόπημα αυτό για τα προσωπικά εγωιστικά συμφέροντά του, και όχι για να ικανοποιήσει τη βούληση του λαού του», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν για άλλη μια φορά «όλες τις χώρες να λάβουν απτά μέτρα προκειμένου να εναντιωθούν στο πραξικόπημα και στην κλιμάκωση της βίας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS