Ο Μασκ, το Twitter και 44 δισ. δολάρια που... έκαναν φτερά

Ο Μασκ, το Twitter και 44 δισ. δολάρια που... έκαναν φτερά

Τα λεφτά για την εξαγορά του Twitter ήταν πολλά και ο Ελον Μασκ ήξερε πως άναψε φωτιά όταν προσφέρθηκε να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο. 

Τώρα, ο δισεκατομμυριούχος αποσύρεται από τη συμφωνία και η εταιρεία διαμηνύει ότι θα τον εξαναγκάσει να προχωρήσει. Η δημοφιλής πλατφόρμα και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη ετοιμάζονται για μια πρωτοφανή δικαστική μάχη. Στο ετήσιο Sun Valley Conference της Allen & Co., που αποκαλείται συχνά και «κατασκήνωση για δισεκατομμυριούχους», γιατί συγκεντρώνει πάντα αρκετούς από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους CEOs του κόσμου, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Μασκ. 

Ωστόσο, ο CEO της Tesla δεν τους έκανε τη χάρη και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το «πάγωμα» της εξαγοράς. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία ήταν γεμάτη προβλήματα από τη στιγμή που ο Μασκ αποκάλυψε το μερίδιο του 9% στο Twitter τον Απρίλιο, δηλώνοντας πως δεν είχε πρόθεση να ελέγξει τη λειτουργία της εταιρείας. Στη συνέχεια, δέχτηκε να γίνει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και ύστερα μας ενημέρωσε πως θέλει να έχει λόγο στη διοίκηση. Λίγο αργότερα αποφάσισε πως δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο Δ.Σ. και αμέσως μετά ανακοίνωσε πως θέλει να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία και να τη βγάλει από το χρηματιστήριο! Οταν η χρηματοδότηση βρέθηκε, ο Μασκ υπαναχώρησε, επικαλούμενος πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών.

36,81 δολάρια έκλεισε η μετοχή του Twitter την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή 32% κάτω από τα 54,20 δολάρια στα οποία είχε συμφωνήσει με τον Μασκ τον περασμένο Απρίλιο

Ο Ελον Μασκ ανήρτησε στο Twitter ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει», αν δεν παρουσιαστούν αποδείξεις ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί και τα bots αποτελούν λιγότερο από το 5% των ενεργών λογαριασμών. Σύμφωνα με το Reuters, oι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 9% έως 15% των εκατομμυρίων προφίλ στο Twitter είναι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί ή bots, με βάση μια πρώιμη μελέτη, από το 2017, και μια πιο πρόσφατη έρευνα από εταιρεία που παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες. Η εταιρεία τεχνολογίας Cyabra εκτιμά το ποσοστό των μη αυθεντικών προφίλ στο Twitter στο 13,7%. Ο CEO της πλατφόρμας, Parag Agrawal, απάντησε δημοσίως ότι λιγότερο του 5% των λογαριασμών είναι bots, αλλά σε ό,τι αφορά τους ψεύτικους λογαριασμούς δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο αριθμός τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter απειλεί να αναγκάσει τον Μασκ να τηρήσει τις υποσχέσεις του μέσω δικαστηρίου. Αν και μπορεί θεωρητ κά να προσπαθήσει να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία, μπορεί να συμβιβαστεί με μερικά δσεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Twitter βρίσκεται σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, λόγω κυρίως των αναταράξεων στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης. Η μετοχή του την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 36,81 δολάρια, 32% κάτω δηλαδή από τα 54,20 δολάρια στα οποία είχε συμφωνήσει με τον Μασκ τον περασμένο Απρίλιο.

«Τρικυμία εν κρανίω»

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάινελ Αϊβς, που επικαλείται η «WSJ», η κίνηση του Μασκ να «παγώσει» το ντιλ αποτελεί εφιάλτη για το Twitter, μιας και θα οδηγήσει σε μακροσκελή δικαστική μάχη. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η μετοχή θα μπορούσε να πέσει στα 30 δολάρια, αν η συμφωνία καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Για τον μεγιστάνα, συνεπώς, υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο είτε να εγκαταλείψει πλήρως τη συμφωνία είτε να διαπραγματευτεί μια σημαντική μείωση της τιμής. Αλήθεια, τι θα αγόραζε ο Μασκ; Επιρροή, ισχύ, τη δυνατότητα να αλλάξει την τροχιά της ψηφιακής σφαίρας; Όλη αυτή η ιστορία δείχνει ότι «το οικοσύστημα της ενημέρωσης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτο στα καπρίτσια δισεκατομμυριούχων που δεν λογοδοτούν σε κανέναν», εκτίμησε η Νικόλ Γκιλ, εκτελεστική διευθύντρια του Accountable Tech.

13,7% είναι το ποσοστό των μη αυθεντικών προφίλ στο Twitter, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας τεχνολογίας Cyabra

Το χάος των κοινωνικών δικτύων επωάζει την παραπληροφόρηση και βλάπτει τη δημοκρατία. Ωστόσο, η προστασία της δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με τους πλούσιους «μεσσίες», που επιθυμούν να επιβάλουν τη δική τους τάξη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ