Μάριο Ντράγκι: Πρέπει να υπάρξει μια ρεαλιστική ομοσπονδοποίηση στην ΕΕ - Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μάριο Ντράγκι: Πρέπει να υπάρξει μια ρεαλιστική ομοσπονδοποίηση στην ΕΕ - Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κάλεσε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικές ενέργειας.

Την ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική ομοσπονδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που «θα καλύπτει όλους τους τομείς που επηρεάζονται από τους συνεχόμενους μετασχηματισμούς, από την οικονομία στην ενέργεια και την ασφάλεια», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε επίσης και σε έναν ιδανικό φεντεραλισμό ο οποίος θα πρέπει να προκύψει μέσω της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών. «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου και η Τελική Διακήρυξη μας ζητά να είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού της νέας Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ χρειάζεται κοινή άμυνα και κοινή εξωτερική πολιτική και συνεπώς πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή της ομοφωνίας από την οποία απορρέει μια διακυβερνητική λογική που απειλείται από διασταυρούμενα βέτο.

Ο κ. Ντράγκι τοποθετήθηκε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία της. «Μια κρίση ανθρωπιστική, ασφάλεια, ενεργειακή και οικονομική», δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας «θέλουμε η Ουκρανία να παραμείνει μια ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη χώρα. Προστατεύοντας την Ουκρανία σημαίνει ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας. Σημαίνει ότι προστατεύουμε το έργο ασφάλειας και δημοκρατίας που έχουμε οικοδομήσει μαζί τα τελευταία 70 χρόνια».

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του να δει την Ουκρανία να γίνεται μέλος της ΕΕ. Ακόμη αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η διεύρυνση δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά μέρος της διαδικασίας υλοποίησής της».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κάλεσε επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και να υπάρξει συνεργασία των κρατών στην Μεσόγειο για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση. «Η Ρωσία παρέχει περίπου τα ⅔ της παραγωγής της σε φυσικό αέριο στην ΕΕ και μέσω αγωγών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους αγοραστές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το διαπραγματευτικό βάρος και να μειώσουμε την εξάρτησή μας και τα ποσά που στέλνουμε στον Πούτιν καθημερινά και παράλληλα να αναθεωρήσουμε το κόστος ηλεκτρισμού το οποίο εξαρτάται από την πιο δαπανηρή πηγή ενέργειας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ