Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απειλεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για νέες κυρώσεις, με αφορμή την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα με την Πολωνία.

Το ζήτημα της νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει μετατοπιστεί στα βόρεια της ΕΕ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν ήδη συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις προς το Μινσκ.

«Θερμαίνουμε την Ευρώπη και αυτοί μας απειλούν»
«Εάν μας επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις... πρέπει να απαντήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του, σήμερα, ο αυταρχικός ηγέτης της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Θερμαίνουμε την Ευρώπη και αυτοί μας απειλούν» είπε, αναφερόμενος στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Λευκορωσία και καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και τι θα γίνει αν σταματήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου;», αναρωτήθηκε. «Θα συνιστούσα στην πολωνική ηγεσία, τους Λιθουανούς και άλλους να σκεφτούν πριν μιλήσουν», συνέχισε.

Φόβοι για ντόμινο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

Οι δηλώσεις Λουκασένκο έρχονται σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου προκαλεί αναταράξεις στις αγορές της Ευρώπης, με πολλούς να δείχνουν τη Ρωσία πίσω από ένα γεωπολιτικό, ενεργειακό παιχνίδι.

Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει μειωθεί, παραμένει ωστόσο πέντε φορές υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόλις τη Δευτέρα ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός των αποθηκών φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ολλανδία από την Gazprom.

Έρχονται νέες κυρώσεις από την ΕΕ
Περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Λευκορωσία από την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσαν δύο διπλωματικοί αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την ίδια πηγή, σημειώνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, Μινσκ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες να προσγειώνονται εκεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ