Bloomberg: Η Κίνα «θυσιάζει» μία επαρχία για να σώσει τον κόσμο από τον κορωνοϊό

Bloomberg: Η Κίνα «θυσιάζει» μία επαρχία για να σώσει τον κόσμο από τον κορωνοϊό

Την ώρα που ο κορωνοϊός έχει αφήσει πίσω του -μέχρι στιγμής- 636 νεκρούς και τα κρούσματα είναι ήδη πάνω από 31.000, στην Κίνα επικρατούν σκηνές χάους.Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και ειδικότερα στην πόλη Ουχάν ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε απελπισία. Είναι η επαρχία στην οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, εκεί που έχει καταγραφεί το 97% των θανάτων από τον κορωνοϊό και το 67% των ασθενών και βρίσκεται σε καραντίνα.

Και η Κίνα φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να θυσιάσει μία επαρχία στην προσπάθειά της να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως γράφει και το Bloomberg, τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Η Χουμπέι, που είναι γνωστή για τα εργοστάσια αυτοκινήτων και την πολυσύχναστη πρωτεύουσα Ουχάν, πληρώνει το τίμημα για τον κορωνοϊό, με το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς να είναι 3,1%, έναντι 0,16% για την υπόλοιπη Κίνα.

Οταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, δεν έλειψαν τα λάθη και οι παραλείψεις από τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα να επιτρέψουν στον ιό να μεταδοθεί ευρύτερα σε ανυποψίαστους πολίτες. Αν και οι γιατροί εντόπισαν για πρώτη φορά τον κορωνοϊό -που θεωρείται ότι μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο σε μια αγορά τροφίμων της Ουχάν- στις αρχές Δεκεμβρίου και οι ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, οι κινεζικές Αρχές δεν σταμάτησαν αμέσως τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας. Το αποτέλεσμα ήταν η κρίση με τον κορωνοϊό να γίνει αισθητή τις ημέρες πριν από την έναρξη των ετήσιων διακοπών της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα, στις 24 Ιανουαρίου, όταν τα κρούσματα πέρασαν τα σύνορα της Χουμπέι και εμφανίστηκαν και αλλού.

 

Ο κορωνοϊός έπιασε στον ύπνο τις ιατρικές υπηρεσίες της Κίνας

Ενδεικτική της κατάστασης και της ολιγωρίας που υπήρξε στην αρχή είναι και η δήλωση του καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ουχάν Ζενγκ Γιαν, οποίος είπε ότι «ήταν σαν μια ξαφνική νεροποντή που έπιασε την Ουχάν στον ύπνο».

Οι 110 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην πόλη που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό είχαν ήδη υπερκαλυφθεί όταν η Κίνα ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι θα λάβει την πρωτοφανή απόφαση να θέσει σε καραντίνα την πόλη Ουχάν, σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει σε πιθανούς φορείς του ιού να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τον κορωνοϊό, αλλά και να αποτρέψει άλλους να ταξιδέψουν στην Ουχάν. Μάλιστα, η εξάπλωση του ιού οδήγησε στην απόφαση η καραντίνα να εφαρμοστεί σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι.


Σκηνές χάους και ελλείψεις σε βασικές προμήθειες

Τις ημέρες που ακολούθησαν την καραντίνα, σε συνδυασμό με τις ήδη κλονισμένες υποδομές της πόλης, οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των υψηλής ποιότητας απολυμαντικών, στα νοσοκομεία της Ουχάν ήταν πολλές.
«Μας συμβούλευσαν να χρησιμοποιούμε μάσκες, γάντια και προστατευτικά ρούχα με οικονομία και να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στην τουαλέτα, κάτι που θα απαιτούσε την αλλαγή της προστατευτικής ενδυμασίας», δήλωσε μία γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της.
Ο απολογισμός, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά, αντικατοπτρίζει ένα τοπικό σύστημα υγείας επιβαρυμένο από τον ταχύτατα κινούμενο ιό, καθιστώντας αδύνατη ακόμη και την πιο βασική περίθαλψη. 

Περισσότεροι από 8.000 ιατροί από όλη την Κίνα έχουν μεταβεί στη Χουμπέι, κυρίως στα 27 νοσοκομεία της Ουχάν που έχουν οριστεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονωϊό. Οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε μικρότερες κοντινές πόλεις. Παράλληλα, δύο νέα νοσοκομεία, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών, κατασκευάστηκαν σε μόλις 10 ημέρες (από περισσότερους από 2.000 εργάτες), ενώ γήπεδα, γραφεία και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε μονάδες απομόνωσης.

 

Η απόφαση της καραντίνας και η «θυσία» της επαρχίας

«Εάν η επαρχία δεν είχε αποκλειστεί, κάποιοι θα είχαν πάει σε όλη τη χώρα για να προσπαθήσουν να λάβουν ιατρική βοήθεια και θα είχαν μετατρέψει ολόκληρο το κράτος σε περιοχή πληγείσα από την επιδημία», δήλωσε ο Γιανγκ Κονγκουάν, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. «Η καραντίνα έφερε πολλές δυσκολίες στη Χουμπέι και την Ουχάν, αλλά ήταν το σωστό. Είναι όπως όταν είσαι σε πόλεμο –μερικά πράγματα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να γίνουν».


Και ενώ τα κρούσματα του ιού στην επαρχία Χουμπέι αυξάνονται συνεχώς κατά χιλιάδες κάθε μέρα, στην υπόλοιπη Κίνα τα κρούσματα παρουσιάζουν ύφεση
–ένα πρώιμο σημάδι ότι η επιθετική πολιτική για τον περιορισμό του ιού μπορεί να έχει πιάσει τόπο, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η καραντίνα ήταν η σωστή απόφαση για το καλό του ευρύτερου πληθυσμού, δήλωσε η γιατρός, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της. «Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η Χουμπέι θυσιάστηκε, αλλά περιόρισε αποτελεσματικά την εξάπλωση σε άλλα μέρη», πρόσθεσε.

Η καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι ξεπερνά κατά πολύ παλαιότερες αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στη Λιβερία το 2014, μια φτωχή συνοικία περίπου 70.000 ανθρώπων απομονώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας του ιού Έμπολα, προκαλώντας βίαιες ταραχές. Καθώς η καραντίνα συνεχίζεται, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, προκύπτουν ηθικά και νομικά ζητήματα.

Στην επαρχία Χουμπέι υπάρχει ένα αίσθημα παραίτησης, ωστόσο η ιδέα να θυσιάσει κανείς τον εαυτό του για έναν μεγαλύτερο, εθνικό στόχο είναι βαθιά ριζωμένη στον κινεζικό πολιτισμό και την επικαλούνται οι ηγέτες της χώρας σε δύσκολες περιόδους, καταλήγει το Bloomberg.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS