Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τερματίζει το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τερματίζει το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών

Τον τερματισμό στο μορατόριουμ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ανακοίνωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οπως είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα για την αποτροπή της αμερικανικής απειλής και θα αποκαλύψει στο «εγγύς μέλλον» ένα «νέο στρατηγικό όπλο».

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα προχωρά στην αντεπίθεση καθώς από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ικανοποίησαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όπως είχε οριστεί, τους όρους για επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Μάλιστα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ για «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις».

Ωστόσο, ανέφερε, μιλώντας σε συνάντηση κορυφαίου οργάνου του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής, αφήνοντας περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη δύο πλευρές.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Τραμπ: Ο Κιμ είναι «άνθρωπος που κρατά τον λόγο του»

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως θεωρεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάποιον που «κρατάει τον λόγο του» και υπενθύμισε ότι οι δύο τους υπέγραψαν το 2018 συμφωνία -ένα «συμβόλαιο», κατά τον όρο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει- για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε με τη δήλωση αυτή στην προειδοποίηση του βορειοκορεάτη ηγέτη πως τερματίζει το μορατόριο ως προς τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πως «πολύ σύντομα» θα αποκαλυφθεί στον κόσμο ένα «νέο στρατηγικό όπλο» της χώρας του.

«Ομως υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (…). Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του, οπότε θα μάθουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο ιδιόκτητο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου κάνει διακοπές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS