Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση για αναστολή στις ΗΠΑ, πώς αντιδρά η ΕΕ -Σήμερα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σύσταση για αναστολή στις ΗΠΑ, πώς αντιδρά η ΕΕ -Σήμερα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκάλεσε ένα νέο έντονο κύμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να ζητήσουν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίας και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μια εξ’ αυτών κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα. Σύμφωνα με το CDC άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

« Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου & σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA.

Η Johnson & Johnson «καθυστερεί τη διάθεση» του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρώπη

Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να καθυστερήσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη μετά την τελευταία εξέλιξη, καθώς εξετάζεται κατά το πόσο το εμβόλιο εμπλέκεται με τις περιπτώσεις θρομβώσεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν, όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, πως τα οφέλη είναι περισσότερα από την πιθανότητα κινδύνου και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

H Κομισιόν ζητά «επείγουσες διευκρινίσεις»

H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ζητά «επείγουσες διευκρινίσεις» από την Johnson & Johnson μετά την «παντελώς απρόσμενη» ανακοίνωση της εταιρείας, ότι καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβολίου της στην Ευρώπη μετά από ανησυχίες στις ΗΠΑ για τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

H αναστολή χορήγησης του εμβολίου ήρθε σε μια στιγμή που η ΕΕ επιταχύνει τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Airfinity Ltd, που εδρεύει στο Λονδίνο, χωρίς το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson η Ένωση θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να εμβολιαστούν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της.

200 εκατ. δόσεις της Johnson & Johnson στην Ευρώπη

Η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ηδη τα πρώτα εμβόλια έχουν φτάσει στην Ευρώπη, ενώ σήμερα αναμένονται και οι πρώτες 33.600 δόσεις στην Ελλάδα. Να τονιστεί πως η εμφάνιση αυτών των επιπλοκών θυμίζει τις επιπλοκές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τις οποίες διερευνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, προκαλώντας μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο αυτό στον πληθυσμό και την αναστολή της χρήσης του σε πολλές χώρες, κυρίως στη Δανία.

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία, χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών. Στην περίπτωση της AstraZeneca, έχουν ανακοινωθεί ως τις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, με 18 πολίτες να χάνουν την ζωή τους.

Μετά την τελευταία εξέλιξη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε να εξετάζει τις αναφορές για θρομβώσεις, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και αυτής της πάθησης».

Johnson & Johnson: Σήμερα αναμένονται οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Ισπανία, Ολλανδία και Σουηδία δηλώνουν πως αναμένουν τις παρατηρήσεις του EMA αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τονίζοντας ωστόσο πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά πολύ τις όποιες παρενέργειες. Αντίστοιχα, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη χορήγηση των δόσεων του εμβολίου, που παρέλαβε τη Δευτέρα.

Οσον αφορά στη χώρα μας, σήμερα παραλαμβάνει τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την  Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν έχει γίνει σαφές τι θα γίνει με τις δόσεις και αν (και πόσο) θα καθυστερήσουν. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιείται στην χώρα από την επόμενη Τετάρτη, αν δεν αλλάξει κάτι φυσικά από τις έρευνες του ΕΜΑ για τον συσχετισμό των εμβολίων με τις θρομβώσεις.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει, αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS