Ισραήλ: Στις κάλπες σήμερα για πέμπτη φορά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια 6,8 εκατ. ψηφοφόροι

Ισραήλ: Στις κάλπες σήμερα για πέμπτη φορά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια 6,8 εκατ. ψηφοφόροι

Σήμερα για πέμπτη φορά σε τριάμισι χρόνια τα 6,8 εκατ. Ισραηλινών ψηφοφόρων καλούνται στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν τη δυναμική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δίνουν στην παράταξη Λικούντ έως και 60 έδρες απο τις 120 της Βουλής.

Στις σημερινές εκλογές —τις 25ες από την ίδρυση της χώρας— συμμετέχουν σαράντα κόμματα. Περί το ένα τρίτο από τις παρατάξεις αυτές αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για να αναδείξουν (4) μέλη στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στο στρατόπεδο των παρατάξεων που υποστηρίζουν τον «Μπίμπι», όπως αποκαλούν τον Νετανιάχου, δυνητικά ως ακόμη και 60 έδρες από τις 120 της Κνέσετ.

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω twitter, να προσέλθουν στις κάλπες ομαδικά διαβεβαιώνοντας τους ότι η νίκη είναι εφικτή αλλά προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μεθαύριο Πέμπτη.

Κάπου 18.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

Αν η συμπαράταξη που υποστηρίζει το κόμμα του Νετανιάχου λάβει ως και 60 έδρες θα προέκυπτε νέο αδιέξοδο με την αντίπαλη παράταξη υπό τον νυν πρωθυπουργό, τον Γιαΐρ Λαπίντ. Το Κόμμα για το Μέλλον (κέντρο), ενδέχεται να γίνε η δεύτερη ισχυρότερη στο κοινοβούλιο. Η παράταξη έχει ένα ιδιαίτερα ετερόκλητο φάσμα που κινείται απο την αριστερά ως τη δεξιά με κύριο ενοποιητικός στοιχείο την αποτροπή επανόδου του Νετανιάχου στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS