Το Ισραήλ προειδοποιεί με χερσαία εισβολή στον Λίβανο -Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Το Ισραήλ προειδοποιεί με χερσαία εισβολή στον Λίβανο -Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Η αγωνία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο κατακόρυφο, ενώ εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση και αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης, καθώς όλα δείχνουν πως ο ισραηλινός στρατός θα προβεί σε χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, οι εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν πως Ισραήλ και Λίβανος οδεύουν σε μια ευρείας κλίμακας ένταση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου». «Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν χθες Τετάρτη κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλες χώρες πάνω σε μια πρόταση που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και θα επιτρέψει να διεξαχούν συνομιλίες για διπλωματική λύση» στον Λίβανο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση.

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε χθες Τετάρτη το ΣΑ του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα».

Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τον Λίβανο «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ.

Η Γαλλία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 21 ημερών, για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση.

Νετανιάχου: Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που ούτε καν φανταζόταν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου πέταξε τα ξημερώματα για τη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, επανέλαβε τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η εφημερίδα Times of Israel μετέδωσε πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα -Βαλλιστικό πύραυλο εξαπέλυσε για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε βαλλιστικό πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ, ο οποίος ωστόσο αναχαιτίστηκε πάνω από την ισραηλινή πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχές στα βόρεια του Λιβάνου.

Από το ισραηλινό σφυροκόπημα, σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία υποστηρίζουν πως το Ισραήλ σπρώχνει την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, εν μέσω νέων κυμάτων αεροπορικών επιδρομών του IDF στο νότιο Λίβανο. Ο Ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πως μια χερσαία επίθεση θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Ισραηλινός στρατός: Οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο θα συνεχιστούν

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε στα στρατεύματα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφεί η υποδομή της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα αεριωθούμενα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί σε στρατιώτες μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

«Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τη Χεζμπολάχ».

Οι IDF ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ότι καλούν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες που θα αναπτυχθούν στο βόρειο Ισραήλ.

Αν και οι κάτοικοι στη Χάιφα έχουν κληθεί πολλές φορές να απομακρυνθούν από την περιοχή, συνεχίζουν να ζουν την καθημερινότητά τους. Συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, κάνουν τις δραστηριότητές τους, βρίσκονται στις εργασίες τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν περισσότερους από 280 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη να συμμετέχουν στις επιδρομές.

ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Δεν φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν υποστήριξη σε επίπεδο παροχής πληροφοριών στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τόνισε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον πιέζει σε όλα τα επίπεδα με στόχο την διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ σημείωσε πως δεν φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, παραπέμποντας ωστόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για τα επόμενα στάδια της εκστρατείας εναντίον της Χεζμπολάχ.

 

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ