Ισραήλ: Tέλος εποχής για Νετανιάχου -Νέος πρωθυπουργός ο Μπένετ

Ισραήλ: Tέλος εποχής για Νετανιάχου -Νέος πρωθυπουργός ο Μπένετ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επικοινώνησε αργά χθες το βράδυ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας έτσι μετά από χρόνια τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε το κόμμα του Λαπίντ και η ισραηλινή προεδρία.

Ο Λαπίντ, είχε προθεσμία μέχρι τις 23:59 χθες το βράδυ για να ενημερώσει τον πρόεδρο αν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης.

Έκανε την ανακοίνωση αφού εξασφάλισε τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων και της ισραηλινής αραβικής παράταξης Ράαμ για την μελλοντική του κυβέρνηση.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής με κόμμα των Ηνωμένων Αραβικών Δυνάμεων

«Σας υπόσχομαι κύριε πρόεδρε πως η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με τρόπο που να υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν αποτελούν μέλη της, θα σέβεται όσους της αντιτίθενται και θα κάνει τα πάντα ώστε να ενώνει κομμάτια της ισραηλινής κοινωνίας» έγραψε ο Λαπίντ στην επίσημη ενημέρωση προς τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν.

Μπένετ και Λαπίντ συναντήθηκαν με τον Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του αραβικού κόμματος του Ισραήλ και κατάφερε να έρθει σε συμφωνία, την πρώτη στην οποία συμμετέχει αραβική παράταξη στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι υπογραφές των εμπλεκόμενων πολιτικών δυνάμεων στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Ο Αμπάς πρόσθεσε αιτήματα της τελευταίας στιγμής, έπειτα από σειρά συζητήσεων και με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως και στον Νετανιάχου, έτσι και με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο Αμπάς ζήτησε την κατάργηση νόμου που επιβάλει πρόστιμα σε παράνομα αραβικά κτίρια στο Ισραήλ, αναφέρει το Jerusalem Post.

«Η απόφαση ήταν δύσκολη και υπήρχαν πολλές διαφωνίες, ωστόσο ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Αμπάς στους ρεπόρτερ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Επίσης, στον κυβερνητικό συνασπισμό υπέγραψε και το κόμμα «Νέα Ελπίδα» που ζήτησε την αποτροπή παλαιστινιακών κτισμάτων στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ «περιοχή Γ» της Δυτικός Όχθης, αλλά και την νομιμοποίηση της κάνναβης. Το κόμμα φαίνεται πως θα αναλάβει χαρτοφυλάκια στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υποδομών και Επικοινωνίας.

Η διερευνητική εντολή του προέδρου του Ισραήλ στον Λαπίντ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν είχε δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Λαπίντ - που υπήρξε δημοσιογράφος-σταρ της τηλεόρασης (αποκαλείται και... ο Τζορτζ Κλούνεϊ της ισραηλινής δημοσιογραφίας), εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό για να ιδρύσει το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον).

Είναι ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης που εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την εκδίωξη του Νετανιάχου από την εξουσία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ