Ισπανία: Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέλασε 2.700 μετανάστες σε μία ημέρα -Πλήρης στήριξη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ισπανία: Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέλασε 2.700 μετανάστες σε μία ημέρα -Πλήρης στήριξη από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες, εκφράζει η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Ευρωπαϊκά σύνορα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής. Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξη της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το 'Ασυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των Κρατών-Μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη.

«Τέλος, υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονσάλες Λάια με τις περιφερειακές εξελίξεις και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας.

Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης: «Επικοινώνησα χθες βράδυ με τον φίλο μου Υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας Fernando Grande-Marlaska Gómez και του εξέφρασα την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια φύλαξης των κοινών μας συνόρων και αντιμετώπισης της μαζικής, παράτυπης μετανάστευσης».

Μαζικές απελάσεις
Πράγματι, σε μείζον θέμα αναδεικνύεται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης της Μαδρίτης η Θέουτα, όπου τις τελευταίες ώρες εισήλθαν πάνω από 6.000 μετανάστες από το Μαρόκο. Ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, ο Σάντσεθ ακύρωσε την συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών στη γαλλική πρωτεύουσα, λόγω της σοβαρότητα της κατάστασης στη Θέουτα.

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος μετέβη επιτόπου, καθώς και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαριάσκα ανακοίνωσε πως η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν στη Θέουτα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ