Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί - Χιλιάδες πολίτες εκκένωσαν τα σπίτια τους

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί - Χιλιάδες πολίτες εκκένωσαν τα σπίτια τους

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το απόγευμα της Δευτέρας (1/1), προκαλώντας κύματα τσουνάμι και ζημιές σε δρόμους, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και σε υπηρεσίες μεταφορών και υποδομές.

Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία, ενώ 1.000 στρατιωτικοί των Δυνάμεων Αυτοάμυνας στάλθηκαν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης, σύμφωνα με το CNN.

Τέσσερις νεκροί από τον σεισμό

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην περιφέρεια Ισικάουα μετά τον σεισμό, μετέδωσε το Kyodo News επικαλούμενο την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας της Ισικάουα.

Έλληνας κάτοικος της Ιαπωνίας περιγράφει τις στιγμές κατά τη διάρκεια του σεισμού

Τις δραματικές στιγμές της σεισμικής δόνησης περιέγραψε στο MEGA ο Ιωάννης Λαντούρης, Έλληνας κάτοικος Ιαπωνίας που ζει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Έτρεμε ολόκληρο το σπίτι. Μένουμε σε μονοκατοικία και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, επειδή δεν μπορούσες να σταθείς στα πόδια σου. Το πάτωμα αρχίζει να πηγαίνει πάνω-κάτω. Το ψυγείο, το οποίο το έβλεπα από την κουζίνα, ήταν 120 κιλά ψυγείο, το οποίο χοροπήδαγε στο πάτωμα», ανέφερε ο Έλληνας κάτοικος.

Στην Ιαπωνία βρέθηκε για την αλλαγή του χρόνου και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 Ρίχτερ μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων», τόνισε ο σεισμολόγος.

Τι γνωρίζουμε για τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


Πότε χτύπησε ο σεισμός

Ο σεισμός, ο οποίος είχε βάθος 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 4:10 μ.μ. τοπική ώρα περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Anamizu στο νομό Ishikawa, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετοί μετασεισμοί αναφέρθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, δήλωσε το USGS, συμπεριλαμβανομένου ενός μετασεισμού μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περίπου 4 χιλιόμετρα (2,4 μίλια) νοτιοδυτικά του Αναμίζου.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Οι αρχές εξέδωσαν αρχικά προειδοποιήσεις για τσουνάμι στους κατοίκους της δυτικής Ιαπωνίας. Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδίδονται όταν τα κύματα αναμένεται να φτάσουν τα 3 μέτρα. Κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 1,2 μέτρων σημειώθηκαν στην πόλη Γουατζίμα, ανέφερε ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NKH. Στην πόλη Τογιάμα και στις γύρω περιοχές αναφέρθηκαν κύματα μικρότερα του 1 μέτρου, ενώ η πόλη Νότο παρέμεινε υπό προειδοποίηση για τσουνάμι.

Στην συνέχεια όμως, η προειδοποίηση υποβαθμίστηκε σε κανονικό τσουνάμι αρκετές ώρες αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύματα δεν θα ξεπερνούσαν το 1 μέτρο. Οι μετασεισμοί θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν την ίδια περιοχή τις επόμενες ημέρες, επισήμανε η (Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας) JMA.

Παράλληλα οι Αρχές, προειδοποίησαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους, καθώς θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με φονικά κύματα από το τσουνάμι.

Ζημιές στις υποδομές

Ο σεισμός της Δευτέρας διέσχισε αυτοκινητόδρομους στη δυτική Ιαπωνία, κατέρρευσε κτίρια, προκάλεσε πυρκαγιές και διέκοψε τις επικοινωνίες. Μέχρι και 33.000 νοικοκυριά ενδέχεται να πληγούν από διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Χαγιάσι Γιοσιμάσα, σύμφωνα με το NHK.

Προβλήματα στις μεταφορές

Τουλάχιστον πέντε αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν σε αεροδρόμια του νομού Ισικάουα. Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Νότο, όπου υπάρχει ρωγμή στον διάδρομο προσγείωσης. Μια πτήση από το Τόκιο προσγειώθηκε νωρίτερα, αλλά γύρισε πίσω στην πρωτεύουσα. Στο αεροδρόμιο Κομάτσου υπήρξαν 15 ακυρώσεις. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν, αλλά 21 σχολικές εγκαταστάσεις διαμορφώνονται σε κέντρα εκκένωσης.

Προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης

Τουλάχιστον 8.500 στρατιωτικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Minoru Kihara. Αξιωματούχοι υγείας στην πόλη Σούζου δήλωσαν ότι ορισμένοι γιατροί δεν μπορούν να περιθάλψουν τραυματίες ασθενείς επειδή οι κατεστραμμένοι δρόμοι σημαίνουν ότι δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους.

Παγιδευμένοι άνθρωποι

Άνθρωποι ούρλιαζαν σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ισοπέδωση ολόκληρων σπιτιών στη δυτική Ιαπωνία. Σε ένα άλλο βίντεο, άνθρωποι έσκυβαν κάτω από τραπέζια σε ένα τοπικό μπόουλινγκ, όπου οι δονήσεις ταρακούνησαν το κτίριο και οι οθόνες τηλεόρασης φαίνονταν να κουνιούνται από το ταβάνι. "Η πόλη μου βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση", δήλωσε ένα άτομο σε βίντεο. "Ελπίζω να μην υπάρξει πυρκαγιά"».

Παράλληλα, τέσσερα τρένα τύπου bullet train που ακινητοποιήθηκαν μεταξύ των πόλεων Τογιάμα και Καναζάουα στο νομό Ισικάουα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, παρέμειναν ακινητοποιημένα. Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK, επικαλούμενο την Japan Railways West, ανέφερε ότι σχεδόν 1.400 επιβάτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα ακινητοποιημένα τρένα υψηλής ταχύτητας περισσότερες από 10 ώρες μετά την ισχυρή δόνηση που συγκλόνισε την περιοχή.

Ο Μπάιντεν προσφέρει στήριξη στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέχει στήριξη στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που χτύπησε τα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με Ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ως στενοί σύμμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται έναν βαθύ δεσμό φιλίας που ενώνει τους λαούς μας. Οι σκέψεις μας είναι με τον ιαπωνικό λαό κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», ανέφερε ο Μπάιντεν στη γραπτή δήλωση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ