Καπιτώλιο: Υπό πολιορκία η Δημοκρατία στις ΗΠΑ -Τέσσερις οι νεκροί από τα επεισόδια

Καπιτώλιο: Υπό πολιορκία η Δημοκρατία στις ΗΠΑ -Τέσσερις οι νεκροί από τα επεισόδια

Τέσσερις είναι οι νεκροί από τα χθεσινά, αδιανόητα επεισόδια στις ΗΠΑ, με την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, την ώρα που επικύρωναν την νίκη Μπάιντεν.

Την είδηση για τους 4 νεκρούς επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ρόμπερτ Κόντε.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι (δύο άνδρες και μία γυναίκα) οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Μία ενήλικη γυναίκα και δύο άνδρες φαίνεται να υπέφεραν από ξεχωριστά έκτακτα ιατρικά περιστατικά, με αποτέλεσμα τους θανάτους τους. Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγική και οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που επηρεάζονται από την απώλειά τους».

 

https://twitter.com/TaylerUSA/status/1346913549898149888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346913549898149888%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fipa-tesseris-oi-nekroi-sto-kapitolio

 

Δραματικό φινάλε

Δραματικό και εφιαλτικό για τη διχασμένη κοινωνία των ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο αποδεικνύεται το «φινάλε» της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τέσσερις άνθρωποι έχουν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον, κατά τα οποία, οπαδοί του απερχόμενου προέδρου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Χθες, διεκόπη η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ. Τα κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία.

Στην 25η Τροπολογία στρέφονται υπουργοί

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο, ανέφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον) μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη όσα γίνονται στο Καπιτώλιο, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προέδρους και πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», που προκλήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.

Έκκληση Μπάιντεν στον Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την "εξέγερση" στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έσπειραν το χάος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

"Η δημοκρατία μας βιώνει άνευ προηγουμένου επίθεση", είπε ο Μπάιντεν μιλώντας από το Γουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, καλώντας τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο να πάει μπροστά στις κάμερες να ζητήσει "να τερματιστεί αυτή η πολιορκία" στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Αμετανόητος ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του, κάλεσε τους οπαδούς του να ηρεμήσουν, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την εισβολή και τα επεισόδια.

«Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι είστε πληγωμένοι που μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πάτε σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπάρξει τάξη και πρέπει να σεβαστούμε τους νομοθέτες μας. Έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ