ΗΠΑ: Τέσσερα στελέχη του Κογκρέσο βάζουν «φρένο» στην έγκριση των τουρκικών F-16

ΗΠΑ: Τέσσερα στελέχη του Κογκρέσο βάζουν «φρένο» στην έγκριση των τουρκικών F-16

Επιστολή σε τέσσερα ανώτατα μέλη του Κογκρέσου έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την έγκριση από το αμερικανικό νομοθετικό σώμα για την ανάβαθμιση των τουρκικών F-16 και την αγορά των νέων αεροσκαφών.

Πρόκειται για κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και αυτής της Βουλής, οι οποίες επιβλέπουν τις πωλήσεις όπλων σε τρίτες χώρες.

Με την επιστολή του ο Μπάιντεν καλεί τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν γρήγορα την πώληση.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, οι τέσσερις δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκρισή τους ενώ μπορεί να ζητήσουν (ένας ή και περισσότεροι) από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει διαβεβαιώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πριν συμφωνήσουν στην πώληση των αεροσκαφών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στις δύο επιτροπές του Κογκρέσου άτυπη ειδοποίηση για την πώληση εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν επανειλημμένα απευθύνει στο υπουργείο ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη, καθώς και για ορισμένες από τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας που φαίνεται να αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ένα ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε Κούρδους πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία που έχουν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου θέλουν επίσης να δουν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για το πότε θα προχωρήσει η επίσημη επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από τον Ερντογάν.

Ζητούν ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – και αυτό αφορά την Ελλάδα- να τους παράσχει έγγραφο, που φέρεται να έχει στείλει η Τουρκία στο υπουργείο, το οποίο λέει ότι ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να αποκλιμακώσει τυχόν εντάσεις με τον ελληνικό στρατό στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να μην λάβει έγκριση και από τους τέσσερις αξιωματούχους όσο γρήγορα θα ήθελε, παρά την επιστολή που έστειλε την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι στο Κογκρέσο,  αναμένουν πάντως ότι, μόλις οι τέσσερις αξιωματούχοι δώσουν τη συγκατάθεσή τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κινηθεί γρήγορα για να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση οπότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη επιστολή για να κινηθεί η διαδικασία, είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Λευκού Οίκου να προχωρήσει η διαδικασία για την πώληση και αναβάθμιση, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Η επιστολή ήλθε μία ημέρα μετά το πράσινο φως από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας με τα F-16.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ