ΗΠΑ - Σοκαριστικό βίντεο: Μαύρος πέθανε από ασφυξία με 7 αστυνομικούς πάνω του επί 12 λεπτά

ΗΠΑ - Σοκαριστικό βίντεο: Μαύρος πέθανε από ασφυξία με 7 αστυνομικούς πάνω του επί 12 λεπτά

Σοκαριστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επτά αστυνομικοί και τρεις εργαζόμενοι σε ψυχιατρική κλινική στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, καθηλώνουν με το βάρος τους έναν μαύρο άνδρα δεμένο χειροπόδαρα, που όμως δεν αντιστέκεται.

Μια κάμερα καταγράφει τις τελευταίες στιγμές του 28χρονου Άιρβο Οτιένο στις 6 Μαρτίου στην ψυχιατρική κλινική του Χένρικο της Βιρτζίνια. Επί 12 λεπτά οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι πιέζουν με τα γόνατά τους στο έδαφος τον μαύρο, μέχρι που αφήνει την τελευταία του πνοή σε μια σκηνή, που θυμίζει τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ προ τριετίας.

Στο βίντεο, που κάνει το γύρο του κόσμου, άλλοι υπάλληλοι της κλινικής διακρίνονται να παρακολουθούν αμέτοχοι τη σκηνή. Κι όταν ο άνδρας με τα ψυχικά προβλήματα παύει να κινείται, προσπαθούν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Αλλά μάταια…

Η νεκροψία έδειξε ότι ο άτυχος 28χρονος μαύρος πέθανε από ασφυξία, ενώ υφίστατο «σωματικό περιορισμό», όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας της κομητεία Ντινγουίντι της Βιρτζίνια, Αν Κάμπελ Μπάσκερβιλ. Στους επτά αστυνομικούς του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χένρικο, ηλικίας μεταξύ 30 και 57 ετών, και στους τρεις εργαζόμενους στην κλινική, ηλικίας μεταξύ 23 και 34 ετών, ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

«Έπνιξαν το μωρό μου»

Η μητέρα του κενυατικής καταγωγής θύματος, Κάρολαϊν Ούκο, είναι απαρηγόρητη: «Παρότι ο γιος μου αντιμετώπιζε κρίση ψυχικής υγείας, αυτό που είδα σου ραγίζει την καρδιά», είπε.

Η ίδια ανέφερε πως το βίντεο δείχνει «επτά αστυνομικούς πάνω σε έναν άνθρωπο», κι αυτό «συνεχίζεται» για ώρα, χωρίς να επεμβαίνει κανείς. «Έπνιξαν το μωρό μου», «τον μεταχειρίστηκαν σαν σκυλί, χειρότερα από σκυλί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια, Μπεν Κραμπ, στον 28χρονο μαύρο είχαν περάσει χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια. Οι αστυνομικοί τον κράταγαν καθηλωμένο επί δώδεκα λεπτά.

Η οικογένεια του νεαρού μαύρου υποστηρίζει ότι το θύμα έπαιρνε επί τρεις μέρες φάρμακα καθώς αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα επί χρόνια. Ο Οτιένο ζούσε με τη μητέρα, όταν τρεις μέρες πριν τον θάνατό, αντιμετώπισε μια νέα κρίση και ξήλωσε φωτιστικά από τον κήπο ενός γείτονα και χτύπησε στην πόρτα του. Εκείνος υπέθεσε ότι επρόκειτο για κάποιον διαρρήκτη και κάλεσε την αστυνομία.

Όταν έφθασαν στο σημείο οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον μαύρο και τον οδήγησαν για εξέταση σε νοσοκομείο, όπου φέρεται να τους επιτέθηκε και γι’ αυτό τον έκλεισαν σε κρατητήριο. Στις 6 Μαρτίου τον οδήγησαν εκ νέου στην ψυχιατρική κλινική, όπου έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ο 28χρονος μαύρος εκδήλωσε «επιθετικότητα» και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να τον καθηλώσουν στο έδαφος.

Η υπόθεση του Άιρβο Οτιάνο θυμίζει τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη στις 27 Μαϊου του 2020. Το βίντεο του μαρτυρικού θανάτου του μαύρου, που έκανε τον γύρο του κόσμου, προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας και πολύμηνες ταραχές και επεισόδια στις ΗΠΑ. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε σε 22ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του Φλόιντ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS