Η αγορά δείχνει τα δόντια της στον Ερντογάν – Ποιοι βλέπουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να εκτοξεύεται στο 50%

Η αγορά δείχνει τα δόντια της στον Ερντογάν – Ποιοι βλέπουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να εκτοξεύεται στο 50%

«Βουτιά» μέσα σε μία νύχτα έκανε για μια ακόμη φορά η τουρκική λίρα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα.

Οι αγορές φαίνεται να έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους τόσο στον Τούρκο πρόεδρο όσο και στις υποσχέσεις του ότι τα χειρότερα για την οικονομία της Τουρκίας έχουν περάσει.

Ο πληθωρισμός στη χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων «σκαρφάλωσε» στο 36,1%, σε υψηλό 19 ετών τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την προεδρική θητεία του Ερντογάν.

Ωστόσο, τα δυσάρεστα νέα για την τουρκική οικονομία δεν σταματούν εδώ, καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ανέβει περαιτέρω, εξαιτίας της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν να μειώνει και να αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, σημειώνει το δίκτυο CNBC.

Ο Ερντογάν, στην ουσία, αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει ένα κλασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής προκειμένου να μετριάσουν το αυξανόμενο κόστος και να ενισχύσουν τα εθνικά νομίσματα.

Η ισοτιμία της λίρας προς το δολάριο ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 13,36 το πρωί της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Το ποδαρικό στο 2022 για το τουρκικό νόμισμα φέρνει «βαριά» κληρονομιά από την προηγούμενη χρονιά, καθώς η λίρα είχε χάσει περίπου το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2021, που ήταν και η χειρότερη χρονιά της σε δύο δεκαετίες.

Για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της κούρσας του νομίσματος, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο μια σειρά έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τύπου τραπεζικού λογαριασμού λίρας, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση αναπληρώνει τυχόν απώλειες νομίσματος που υπερβαίνουν το επιτόκιο της κατάθεσης. Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικοί δανειστές παρενέβησαν επίσης στην αγορά συναλλάγματος τον προηγούμενο μήνα, πουλώντας δολάρια.

Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο, θα εξαντλήσει περαιτέρω τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και ότι πρόκειται ουσιαστικά μια μεγάλη κρυφή αύξηση των επιτοκίων.

«Έχουμε δει ξανά και ξανά, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές — οι ξένοι επενδυτές να πωλούν νόμισμα, οι ντόπιοι επενδυτές να πωλούν νόμισμα όταν πιστεύουν ότι η πολιτική των επιτοκίων ξεφεύγει από τα λογικά πλαίσια», δήλωσε ο Κρίστοφερ Πέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Peninsula Real με έδρα το Ντουμπάι. Από την πλευρά της, η Estate Management, ανέφερε στο CNBC την Τρίτη: «Το αποτέλεσμα ενός νομίσματος που καταρρέει είναι ο πληθωρισμός. Και πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από αυτό».

Καλπάζει ο πληθωρισμός
Ως εκ τούτου, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών εκτινάσσονται στα ύψη. Οι τιμές των τροφίμων και των ποτών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 13,58% μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει έως και το 50% έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, εάν η νομισματική πολιτική της Τουρκίας – που θεωρείται ότι στερείται ανεξαρτησίας και ελέγχεται από τον Ερντογάν – δεν αλλάξει.

Η Goldman Sachs «βλέπει» ο πληθωρισμός να ξεπερνά το 40% για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους. Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι «λυπήθηκε» για τη δραματική άνοδο του πληθωρισμού. Όμως ο πρόεδρος συνεχίζει να διασκεδάζει τις ανησυχίες, λέγοντας την Τρίτη από την Άγκυρα ότι οι «υπερβολικές» αυξήσεις τιμών είναι «αγκάθια» και «βότσαλα» στον δρόμο της Τουρκίας και ότι η κυβέρνησή του θα απαλλαγεί από τη «φούσκα» του πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να βάλει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

Το νόμισμα της χώρας παρουσίασε τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών το 2021.

«Το να κλείσεις την οικονομία σου και να επιβάλεις καφαλαιακούς ελέγχους δεν είναι κάτι που πρόκειται να κάνει η Τουρκία ως εξαγωγική οικονομία», είπε ο Πέιν, αναφερόμενος σε μέτρα που έχουν επιβάλει ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες σε παρόμοιες καταστάσεις. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους κανόνες της οικονομίας σε αυτό το θέμα», είπε. «Το αν ο πρόεδρος Ερντογάν θα αλλάξει γνώμη – ή πώς θα γίνει αυτό», θα είναι το ζήτημα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς το επόμενο διάστημα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS