Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία: «Πεθαίνουμε της πείνας - Να βγει ο Ερντογάν στο δρόμο» λένε οι πολίτες

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία: «Πεθαίνουμε της πείνας - Να βγει ο Ερντογάν στο δρόμο» λένε οι πολίτες

Οι ανατιμήσεις αγγίζουν τα όρια της τρέλας.

Η υποτίμηση της λίρας έχει φέρει τον τουρκικό λαό σε αδιέξοδο, καθώς οι ανατιμήσεις στα προϊόντα χαρακτηρίζονται το λιγότερο, παρανοϊκές.

Η αστάθεια στην τουρκική οικονομία καλά κρατεί και είναι χαρασκτηριστικό είναι ότι τα τελευταία τρια χρόνια που έχει περάσει η Τουρκία στο προεδρικό σύστημα, έχει αλλάξει 4 φορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ενώ σε 13 μήνες έχουν αναλάβει υπουργοί Οικονομικών τρια διαφορετικά πρόσωπα.

Τα παράπονα από τον κόσμο είναι καθημερινά και δραματικά, με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν τα όρια της τρέλας, όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Κωστίδης με το οδοιπορικό που πραγματοποίησε σε τουρκική αγορά τροφίμων.

Απεγνωσμένος ο κόσμος

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης

Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».

Ο Ερντογάν ωστόσο εμμένει στην ίδια οικονομική στρατηγική λέγοντας στα στελέχη του κόμματός του πως η χώρα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Κίνας, εννοώντας την τεχνολογική ανάπτυξη, με την αντιπολίτευση απαντά ότι εννοεί μάλλοον εννοεί τους μισθούς της ασιατικής χώρας.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι υπάρχει άτυπο εμπάργκο των ξένων δυνάμεων στην Τουρκία, για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Η γειτονική χώρα σύμφωνα με τον Ερντογάν, προσπαθεί να δημιουργήσει τα δικά της οπλικά συστήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Όπως και σε άλλους τομείς, βάλαμε ως στόχο να εμποδίσουμε την εξάρτηση της χώρας μας στο πυροβόλο θαλάσσης. Ήδη υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες και στο ζήτημα του κόστους προμήθειας των συστημάτων από το εξωτερικό, όσο και στο χρόνο της παράδοσης τους και έχουμε υποστεί και κρυφά και φανερά εμπάργκο και προσπάθειες παρεμπόδισης των προμηθειών αυτών.

Θα μείνουν στην ιστορία και θα σταματήσουν τα μεγάλα κόστη προμήθειας των οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό, όπως και τα κρυφά εμπάργκο.»

Στα τάρταρα η οικονομία της Τουρκίας

Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοια οικονομική κατάσταση. Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, η αγορά παγώνει και η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την πολιτική.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 19,8%. Όμως η αγορά λέει διαφορετικά πράγματα.

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Και αυτό βεβαίως θα συνεχιστεί.

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί.

Ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες μέρες
Βέβαιο ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται καλύτερες μέρες. Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS