Γαλλικές εκλογές: Μελανσόν vs Μακρόν με το βλέμμα σε Εθνοσυνέλευση και πρωθυπουργία

Γαλλικές εκλογές: Μελανσόν vs Μακρόν με το βλέμμα σε Εθνοσυνέλευση και πρωθυπουργία

Περίπου δύο μήνες έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες αύριο, Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών μέσα από τις οποίες θα προκύψει η νέα σύνθεση της εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών.

 Περίπου 48,7 εκατομμύρια άτομα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ο δεύτερος και τελικός γύρος της οποίας αναμένεται την επόμενη Κυριακή, 19 Ιουνίου.

Όσο για τους υποψηφίους βουλευτές που διεκδικούν την ψήφο των συμπατριωτών τους, εκείνοι είναι συνολικά 6.293.

Από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο 

Προκειμένου να μπορέσει να εκλεγεί κανείς από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων. Θα πρέπει όμως, επιπλέον, αυτές οι ψήφοι που εξασφάλισε να αντιστοιχούν και στο τουλάχιστον 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια.

 Με δεδομένα τα παραπάνω, η εκλογή βουλευτών από τον πρώτο γύρο είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη Γαλλία.

Από την άλλη πλευρά, όσοι εκ των υποψηφίων καταφέρουν την πρώτη Κυριακή να εξασφαλίσουν τις ψήφους του τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά τους περνούν εν συνεχεία στον δεύτερο γύρο.

Με άλλα λόγια, στον δεύτερο γύρο θα μπορούσαν να περάσουν δύο, τρεις ή και περισσότεροι υποψήφιοι ανά εκλογική περιφέρεια.

Η πλειοψηφία και οι συνασπισμοί δυνάμεων 

Σε επίπεδο κομμάτων τώρα, ή πιο σωστά σε επίπεδο κομματικών συνασπισμών, για να μπορέσει ένα κομματικό μπλοκ να έχει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες σε σύνολο 577.

Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, στην απερχόμενη εθνοσυνέλευση, η ομάδα υπό τον Εμανουέλ Μακρόν έχει 347 έδρες, η ομάδα υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν έχει κάτω από 75 έδρες, η ομάδα γύρω από τους Ρεπουμπλικάνους έχει περίπου 120 έδρες και η παράταξη της Μαρίν Λεπέν (η οποία Λεπέν παίρνει μέρος και στις βουλευτικές εκλογές του 2022 ως υποψήφια για μια έδρα στην εθνοσυνέλευση, στο Πα-ντε-Καλέ στον βορρά) μόλις έξι έδρες.

Ωστόσο πλέον, εν όψει των βουλευτικών εκλογών που ξεκινούν αύριο, έχουν αλλάξει και οι κομματικοί συνασπισμοί.

Τα κόμματα της αριστεράς (μεταξύ αυτών Η Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα κ.ά.) κατεβαίνουν σε κοινό μέτωπο, εκείνο της επονομαζόμενης Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Σοσιαλιστικής Ενότητας ή Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Σοσιαλιστικής Ένωσης (NUPES), υπό τον 70χρονο Ζαν Λικ Μελανσόν, η υψηλή επίδοση (22%) του οποίου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου Απριλίου τον έχει πια επαναφέρει στο επίκεντρο των γαλλικών πολιτικών εξελίξεων ως διακριτό πόλο ικανό να κοντράρει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αλλά και ο Μακρόν από την πλευρά του, έχει πια προχωρήσει στη σύμπηξη ενός δικού κομματικού συνασπισμού με την ονομασία Ensemble! (Μαζί!).


Οι δημοσκοπήσεις 

Όσο για τις δημοσκοπήσεις, εκείνες παρουσιάζουν τους δύο συνασπισμούς NUPES και Ensemble! να κοντράρονται για την πρωτιά, με την ομάδα του Μελανσόν να πολλαπλασιάζει τις έδρες της (που εκτιμάται πως μπορεί να προσεγγίσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τις 200 φτάνοντας ως τις 230) και την ομάδα του Μακρόν να διατηρεί μεν ένα σαφές προβάδισμα σε έδρες (συγκεντρώνοντας σε όλες τις δημοσκοπήσεις σταθερά πάνω από 250) που όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην αποδειχθούν αρκετές (τουλάχιστον 289 δηλαδή) για την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.  

Η πρωθυπουργία 

Ο Μελανσόν από την πλευρά του ελπίζει πως μια πολύ καλή επίδοση θα του ανοίξει τον δρόμο προκειμένου εκείνος να γίνει πρωθυπουργός, υποχρεώνοντας έτσι τον πρόεδρο Μακρόν σε μια μάλλον άβολη και πολιτικά δύσκαμπτη συγκατοίκηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για την ιστορία, μια τέτοια συγκατοίκηση θα θύμιζε την περίοδο 1997 – 2002 κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε υποχρεωθεί να έχει δίπλα του ως πρωθυπουργό τον Λιονέλ Ζοσπέν των Σοσιαλιστών, με την υποσημείωση πως οι άλλοτε κραταιοί Σοσιαλιστές έχουν πλέον πάρει θέση (μάλλον απρόθυμα) στο πλευρό του Μελανσόν.

Ρυθμιστής

Σημαντική σημείωση: στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει κανένα από τα δυο μεγάλα κομματικά στρατόπεδα καθαρή πλειοψηφία, ούτε εκείνο της NUPES ούτε εκείνο της Ensemble!, ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (όπως ονομάζεται πια η δεξιά των Σιράκ και Σαρκοζί).

Πηγή: France24

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS