Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν «κλείνει το μάτι» στους οικολόγους -Υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν «κλείνει το μάτι» στους οικολόγους -Υποσχέθηκε να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων

Τέλος στη χρήση ορυκτών καυσίμων στη Γαλλία δεσμεύτηκε να βάλει ο Εμανουέλ Μακρόν οκτώ ημέρες πριν αντιμετωπίσει την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Μασσαλία το Σάββατο, ο Μακρόν είπε ότι θα διορίσει έναν υπουργό Ενεργειακού Σχεδιασμού, που θα έχει ως αποστολή «να κάνει τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος, που θα εγκαταλείψει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα».

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον ο Μακρόν θα μπορέσει να επιτύχει πλήρη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο διάστημα μιας επόμενης πενταετούς θητείας, ο ίδιος πάντως δεν προσδιόρισε πόσο διάστημα θα χρειαστεί για μια τέτοια μετάβαση. Ωστόσο, στο άνοιγμά του προς τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το περιβάλλον ο Μακρόν έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο και δεσμεύτηκε για αναβάθμιση της διαχείρισης της μετάβασης από τον άνθρακα. Ο Γάλλος πρόεδρος, που παραμένει φαβορί για τη νίκη στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής με τελευταία δημοσκόπηση να του δίνει ποσοστό 55,5% έναντι της Λεπέν, τόνισε ότι η οικονομία της χώρας θα είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον με τη χρήση της πυρηνικής, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Ο Μακρόν προσπάθησε να αναδείξει τις διαφορές του εν προκειμένω από τη Λεπέν, η οποία λέει ότι δεν θέλει η Γαλλία να συμμετάσχει στο προτεινόμενο “Green Deal” («Πράσινη Συμφωνία») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιδιώκει να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Αν και δεσμεύεται να τηρήσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα , η Λεπέν θέλει να σταματήσει την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να καταργήσει τις επιδοτήσεις για τέτοιες τεχνολογίες.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Λεπέν έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στους 7,7 εκατ. ψηφοφόρους που υποστήριξαν το νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν στον α΄ γύρο της ψηφοφορίας της 10ης Απριλίου. Το περιβάλλον ήταν στο επίκεντρο του προγράμματος του Μελανσόν και είναι συχνά ένα από τα κύρια ζητήματα που δηλώνουν ότι τους απασχολούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι.

Ο Μελανσόν είχε αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στη Μασσαλία στον α΄γύρο παρά τις προσπάθειες του Μακρόν να προσελκύσει το εκλογικό σώμα στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Γαλλίας. Το 2021 ο Μακρόν πέρασε τρεις ημέρες εκεί, στη μεγαλύτερη επίσημη επίσκεψή του σε οποιαδήποτε πόλη από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί του κλεισμένου στο Παρίσι και αποκομμένου από τον πληθυσμό ηγέτη. Κάποτε είπε ότι η αγάπη του για τη Μασσαλία δεν έχει όρια και ότι είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 24 Απριλίου, και η διαφορά μεταξύ του ίδιου και της Λεπέν έχει διευρυνθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια συλλογή ερευνών. Αλλά είναι ακόμα πιθανό η μάχη να είναι πολύ πιο σκληρή από ό,τι στις εκλογές του 2017, όταν ο Μακρόν επικράτησε με διαφορά άνω των 30 ποσοστιαίων μονάδων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS