Γαλλικές εκλογές: 17 μονάδες η διαφορά Μακρόν με Λεπέν – Τα τελικά αποτελέσματα

Γαλλικές εκλογές: 17 μονάδες η διαφορά Μακρόν με Λεπέν – Τα τελικά αποτελέσματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το -ακόμη προκαταρκτικό- τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Μακρόν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας — ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

 
Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που διαβεβαίωσε επίσης μέσω Twitter ότι στην Ουάσινγκτον «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενισχύοντας τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας».

Συγχαρητήρια Ζελένσκι σε Μακρόν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, αληθινό φίλο της Ουκρανίας, για την επανεκλογή του!», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. «Του εύχομαι νέες επιτυχίες για το καλό του (γαλλικού) λαού. Εκτιμώ την υποστήριξή του και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα προχωρήσουμε προς νέες κοινές νίκες. Προς μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη!», πρόσθεσε.

Οι κ.κ. Μακρόν και Ζελένσκι έχουν συνομιλήσει επανειλημμένα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Γαλλία έχει εφοδιάσει τον στρατό της Ουκρανίας με όπλα αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως με αντιαρματικούς πυραύλους Milan και πυροβόλα Caesar.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS