Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος των Rafale, Ολιβιέ Ντασό

Γαλλία: Νεκρός ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος των Rafale, Ολιβιέ Ντασό

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Ολιβιέ Ντασό σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του.

Ο 69χρονος Ολιβιέ Ντασό, γιος του βιομηχάνου Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε στην περιοχή Calavdos στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές Αρχές, το ελικόπτερο τού Ολιβιέ Ντασό, ένα AS350 Squirrel, «συνετρίβη κατά την απογείωσή του από ιδιωτική περιουσία», ενώ στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του και ο πιλότος του ελικοπτέρου. Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα στην Τουκ, κοντά στην Ντοβίλ, στις ακτές της Νορμανδίας, όπου έχει εξοχική κατοικία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπήρχε κανείς άλλος μέσα στο ελικόπτερο.

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν ένας από τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale. Ο Ντασό είχε παραιτηθεί το 2018 από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου, για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Πολλές προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον γιο τού Σερζ Ντασό (πρώην προέδρου της Dassault Aviation που πέθανε το 2018) και εγγονό του Μαρσέλ Ντασό (ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας).

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποχαιρέτησε τον Ολιβιέ Ντασό με ανάρτησή του στο Twitter. «Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του», έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

O Ολιβιέ Ντασό έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση την Παρασκευή, μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ:

https://twitter.com/ODassault/status/1367763717849497606?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1367763717849497606%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fgallia-olibie-ntaso-syntribi-toy-elikopteroy-toy

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν απόγονος της οικογένειας Ντασό, ιδιοκτήτριας της εταιρείας Dassault, που κατασκευάζει -μεταξύ άλλων- τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale (18 εξ αυτών συμφώνησε να αγοράσει η χώρα μας). Η οικογένεια Ντασό έχει υπό την κατοχή της και τη γαλλική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Le Figaro.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Ντασό ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ και ήταν ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Οι δύο αδελφοί του και οι δύο αδελφές του (όλοι μικρότεροί του) περιλαμβάνονται στους κληρονόμους της οικογενειακής περιουσίας.

Η αυτοκρατορία Dassault ιδρύθηκε από τον παππού τού Ολιβιέ, Μαρσέλ Ντασό, έναν αεροναυπηγό και εφευρέτη που ανάπτυξε έναν έλικα για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ολιβιέ Ντασό ήταν μέλος του κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του οποίου είχε διατελέσει και βουλευτής έως το 2015, όπως άλλωστε και ο πατέρας του. Η Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα διαλύθηκε την εν λόγω χρονιά και στη θέση της ιδρύθηκε το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο αργότερα διαδέχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πατέρας τού Ολιβιέ Ντασό, Σερζ, είχε φύγει από τη ζωή το 2018, σε ηλικία 93 ετών.

Η ιστορία του Σερζ Ντασό, πατέρα τού Ολιβιέ

Ο βιομήχανος και μεγιστάνας Σερζ Ντασό, ο οποίος πέθανε το 2018, ήταν απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη, Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ο Σερζ Ντασό γεννήθηκε με το όνομα Σερζ Μπλοχ, το οποίο διατήρησε έως το 1946. Στη συνέχεια η οικογένειά του πήρε το όνομα Ντασό, το 1950, και έγινε καθολική. Στο Ισραήλ, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, σημείωσαν ότι υπήρξε Εβραίος για 25 χρόνια.

Ο Σερζ Ντασό ήταν απόγονος του Μωυσή Αλλατίνι. Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αι. στη Θεσσαλονίκη, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά τους τραπεζίτες Καμόντο και την οικογένεια Μοδιάνο, και η πρώτη πλουσιότερη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη.

Η οικογένεια Αλλατίνι σφράγισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ομώνυμους μύλους και την κεραμοποιία, αλλά και με τη Βίλα Αλλατίνι, ένα τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928 -κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, εκ των ιδρυτών της επιχειρηματικής οικογένειας- ο Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασό υπήρξε γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).

Η οικογένεια Αλλατίνη εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη το 1911, λόγω της ιταλικής της καταγωγής. Η Ναόμι είχε ήδη παντρευτεί τον Αδόλφο Μπλοχ, γιατρό, εβραίο αλσατικής καταγωγής, και ζούσαν στο Παρίσι. Ο γιος τους Μαρσέλ, και πατέρας του εκλιπόντος Σερζ, ίδρυσε το 1928 την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ.

Τον Αύγουστο του 1944 ο Μαρσέλ εκτοπίστηκε στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει στους Ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του. Ανέκαμψε χάρη στη βοήθεια ενός συγκρατουμένου του, του Μαρσέλ Πολ, μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS