Γαλλία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι, πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Γαλλία: Άγρια επεισόδια στο Παρίσι, πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Αναβρασμός επικρατεί στη Γαλλία, με τους πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν

Οι δρόμοι του Παρισιού, της Λυόν, του Μπορντό και άλλων πόλεων γέμισαν πολίτες που απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία, με το υπουργείο Εσωτερικών να κατεβάζει τον αριθμό στο 1,08 εκατ..

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι, ξέσπασαν επεισόδια από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν στέγαστρα λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες, ενώ πυρπόλησαν κάδους.


Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην λεωφόρο des Italiens, ενώ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην οδό Saint-Marc, στο 2ο διαμέρισμα. Η πρόσοψη ενός καταστήματος και πολλά δίκυκλα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την Le Monde, oι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στη λεωφόρο Strasbourg για να εμποδίσουν την κυκλοφορία της αστυνομίας στο Παρίσι. Εκεί, σημειώθηκε επεισόδιο με οδηγούς. «Είστε τρελοί! Φώναξε ένας ταξιτζής. «Σκεφτόμαστε τη συνταξιοδότησή σας », απάντησε ένας νεαρός διαδηλωτής.

Γαλλία: Πυρπόλησαν την πύλη του δημαρχείου στο Μπορντό

Στο Μπορντό, κάηκε η πύλη του δημαρχείου, με τους πυροσβέστες να περιορίζουν τη φωτιά. Ο δήμαρχος Πιερ Ιρμίκ, φτάνοντας στο κτίριο, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι συνταγματικό , η λεηλασία δεν είναι«, τόνισε μεταξύ άλλων.

Όπως μετέδωσε το BBC, ένας αστυνομικός στο Παρίσι μεταφέρθηκε αναίσθητος σε ασφαλές σημείο, αφού δέχθηκε κροτίδες. Ο αστυνομικός φέρεται να χτυπήθηκε στο κεφάλι.

Στην Ρουέν, το πρωί, μια γυναίκα εθεάθη πεσμένη στο έδαφος αφού τραυματίστηκε στο σοβαρά στο χέρι. Μάρτυρες ανέφεραν ότι έχασε τον αντίχειρά της αφού χτυπήθηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έριξε η αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Το περιστατικό στη Ρουέν προκάλεσε οργή σε τοπικό επίπεδο. Ο τοπικός βουλευτής Νταμιέν Άνταμ, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα, χαρακτήρισε το συμβάν «απαράδεκτο», ζητώντας την διεξαγωγή έρευνας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι 123 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν, ενώ συνελήφθησαν 80 άτομα.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπετ Μπορν χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη βία» στις διαδηλώσεις, μετά από εντάσεις σε αρκετές πόλεις. «Είμαι ευγνώμων στην αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που κινητοποιήθηκαν», είπε μεταξύ άλλων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ