Φρεγάτες: Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ -Ποια είναι η HF2 (Hellenic Frigate 2) [βίντεο]

Φρεγάτες: Στην αντεπίθεση οι ΗΠΑ -Ποια είναι η HF2 (Hellenic Frigate 2) [βίντεο]

Η «ναυμαχία» για την αγορά φρεγατών από το Πολλεμικό Ναυτικό της Ελλάδας μεταφέρθηκε στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021 στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα με τις ΗΠΑ να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη δική τους πρόταση.

Υπενθυμίζεται πως μετά την πρώτη αξιολόγηση του Ιουνίου, στην «επιφάνεια» έμειναν 6 προτάσεις για τις φρεγάτες. Οι Γαλλικές FDI «Belh@ra», οι Γερμανικές «ΜΕΚΟ Α-200», οι «Arrowhead 140» του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Αμερικανικές «MMSC-HF2», οι Ιταλικές «Fremm-it» και οι Ολλανδικές «Sigma».

Η αμερικανική πρόταση βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον ισχυρές υποψηφιότητες με τις φρεγάτες HF2 (Hellenic Frigate 2). Πρόκειται για τη νέα ονομασία που έχει δώσει στα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Την Δευτέρα υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι της εταιρείας Lockheed Martin παρουσίασαν σε δημοσιογράφους την HF2 τονίζοντας πως πρόκειται για ένα νέο πολεμικό πλοίο, η κατασκευή του οποίου θα στηρίζεται στις LCS και στις MMSC, ωστόσο θα είναι κατά πολύ αναβαθμισμένο.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση πως πρόκειται για «δύο γενιές μπροστά από την LCS», ενώ τόνισαν πως η HF2 θα διαθέτει δοκιμασμένα συστήματα τα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα έδωσαν απαντήσεις για το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στο σύστημα πρόωσης του πλοίου υποστηρίζοντας πως ήδη ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στην ξηρά (ground testing) και στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι δοκιμές στη θάλασσα. Τότε η φρεγάτα θα δοκιμαστέι σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να υποστηρίζουν πως θα διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί, αποτελεί παρελθόν.

Σε Ιταλικά ναυπηγεία η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας -Στην Ελλάδα οι επόμενες τρεις
Η αμερικανική πλευρά, στο ζήτημα της κατασκευής των φρεγατών, έκανε γνωστό πως το πρώτο από τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα κατασκευαστεί στην Ιταλία και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Fincantieri και τα υπόλοιπα τρία σε ελληνικά ναυπηγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, η επιλογή αυτή θα επιτρέψει την καλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας στους Έλληνες ναυπηγούς που θα αναλάβουν στη συνέχεια τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, εφόσον η εταιρεία αναλάβει το συμβόλαιο.

Ο εξοπλισμός των αμερικανικών φρεγατών
Ενα από πλεονεκτήματα των αμερικανικών φρεγατών, στο οποίο ποντάρουν οι κατασκευαστές ποντάρουν είναι η ομογένεια που θα διαθέτουν οι νέες φρεγάτες, με τις ΜΕΚΟ όταν αυτές αναβαθμιστούν.
Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό που θα φέρουν οι HF2 έγινε γνωστό πως θα διαθέτουν 11 κελιά για αντιαεροπορικά βλήματα με δυνατότητα χρήσης έως και τεσσάρων πυραύλων το καθένα.
Επιπλέον ο οπλισμός περιλαμβάνει RAM εγγύς προστασίας με 21 πυραύλους, 8 εκτοξευτές αντιπλοϊκών NSM και πυροβόλο Strales 76mm.
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο γίνεται αναφορά είναι πως οι HF2 είναι πως συνεργάζονται με τα ελικόπτερα Romeo. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 7 Romeo.

Η παρουσίαση των φρεγατών των ΗΠΑ από την Lockheed
H Lockheed Martin Europe ανέβασε στο twitter βίντεο για τη φρεγάτα HF2 αναφέροντας ότι η ναυπήγηση πλοίων επιφέρει οικονομική ανάπτυξη. Μάθετε περισσότερα για το πώς η μελλοντική φρεγάτα της Ελλάδας (HFF) θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες υψηλού επιπέδου. Το βίντεο το ανέβασε στο twitter και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

 

Ο Τζέφρι Πάιατ στην DEFEA 2021
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εγκαινίασε το περίπτερο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου όπου φιλοξενούνται 30 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της αμυντικής τεχνολογίας και των αμυντικών συστημάτων.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ.Πάιατ τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για τη δουλειά που έχει γίνει ώστε να αναπτυχθούν οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». «Οι δεσμοί μας», συνέχισε, «ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι από τους πιο στενούς».
Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ «συμμετέχουν από κοινού» σε μια σειρά κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων ενώ υπογράμμισε: «Η σχέση μας δεν αφορά κυρίως την αγορά εξοπλισμού. Αφορά στο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ συνεργάζονται».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS