Φόβος για χρήση πυρηνικών μετά τις ρωσικές απειλές - Το «νέο κεφάλαιο της ιστορίας» με την πιθανή ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Φόβος για χρήση πυρηνικών μετά τις ρωσικές απειλές - Το «νέο κεφάλαιο της ιστορίας» με την πιθανή ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να κλιμακώσει τις απειλές του το επόμενο διάστημα

Μία σειρά τρομακτικών δηλώσεων έχουν πραγματοποιήσει Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία επικαλείται «νέες απειλές» με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ειδικότερα, με τη Ρωσία σύσσωμη αλλά και τον Πούτιν να επιχειρούν την αποτροπή της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εκτοξεύουν απειλές που προκαλούν αίσθηση. Ειδικότερα, η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες για μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η προμήθεια όπλων της Ουκρανίας από χώρες του ΝΑΤΟ και η διεξαγωγή ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αυξάνουν, την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» τους. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν αποκαλυπτικός για το πως βλέπει η Ρωσία τις εξελίξεις καθώς όπως είπε, μία τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους. 

Παράλληλα, κάλεσε τη Δύση «να μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και «να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας». 

Τα αντίποινα του Κρεμλίνου

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να κλιμακώσει τις απειλές του το επόμενο διάστημα, κάνοντας ξεκάθαρο πως η Ρωσία δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση ένταξης, σε πρώτη φάση της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ. 

Την ίδια στιγμή, ο Πεσκόφ σημειώνει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας». «Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε. 

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. 

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Τι εξελίξεις φέρνει η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το κορυφαίο θέμα συζήτησης μεταξύ διεθνών αναλυτών καθώς φοβούνται ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο. 

Το Sky News κάνει λόγο για νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ασφαλείας, επ’αφορμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως σημειώνει το δίκτυο, αυτό το νέο κεφάλαιο θα απαιτήσει οι κυβερνήσεις όχι απλώς να δηλώσουν ότι έχουν την άμυνα ως προτεραιότητα, αλλά και να το αποδείξουν με τις πράξεις και τις επενδύσεις τους. 

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η αιτία για αυτή τη σεισμική μετατόπιση,καταφέρνοντας να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου και ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δυο ιστορικά ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, είναι πρόθυμες να αιτηθούν την ένταξή τους στη συμμαχία παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας – μια εντυπωσιακή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής τους αλλά και της στρατηγικής για την άμυνά τους.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης «χωρίς καθυστέρηση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ