Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, στη σκιά του πολέμου

Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, στη σκιά του πολέμου

Φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία τροφοδοτείται ήδη από την κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος ζωής και την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, εγείρει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τραφούν στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

«Δουλεύω σε αυτόν τον τομέα για περισσότερα από 15 χρόνια και αυτή για εμένα είναι η χειρότερη κρίση που έχουμε δει», δήλωσε στο Politico η Καρίν Σμόλερ, εκτελεστική διευθύντρια του Shamba Centre, δεξαμενής σκέψης που εργάζεται για τον τερματισμό της πείνας παγκοσμίως.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κλονίσει την παγκόσμια αγορά τροφίμων. Για 36 χώρες, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού προέρχονται από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Politico, ειδική ομάδα κρίσεων του ΟΗΕ παρακολουθεί περισσότερες από 60 χώρες που δυσκολεύονται να πληρώσουν για τις εισαγωγές τροφίμων. Οι υψηλές τιμές ενέργειας και η αστάθεια στις αγορές τροφίμων έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της πείνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας φαίνεται να απομακρύνεται. Ξηρασία πλήττει το Κέρας της Αφρικής, με περίπου περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία τους επόμενους έξι μήνες. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη αφανιστεί. Σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ, έγραψε στο Twitter: «Ένας λιμός που μπορεί να αποφευχθεί εντελώς απειλεί το Κέρας της Αφρικής». Αυτή είναι η «μεγα-κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», πρόσθεσε.

Στον Λίβανο, ο οποίος επίσης βασίζεται στις εισαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών, η άνοδος στις τιμές των τροφίμων ανήλθε στο 122%. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός σε όλες σχεδόν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κάτι που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ελλείψεις.


Ο πληθωρισμός στο… πιάτο μας

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, ένας αριθμός ρεκόρ 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 46 χώρες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με λιμό ή «συνθήκες που μοιάζουν με λιμό» εν μέσω της επισιτιστικής κρίσης. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Υεμένη.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών τροφίμων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έδωσε μια ώθηση στις αγορές. Οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 14,5% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς και εν μέσω αστάθειας, καθώς η Ρωσία έπληξε το λιμάνι της Οδησσού, ενισχύοντας τις επιφυλάξεις της Ουκρανίας, αλλά και ειδικών για το κατά πόσο μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξαγωγές.

Η άνοδος της τιμής των λιπασμάτων έχει επίσης κάνει πιο δαπανηρή την καλλιέργεια τροφίμων. Αξιωματούχος του ΟΗΕ, τον οποίο επικαλείται το Politico, προειδοποίησε ότι η κρίση είναι «τεράστια». Η τιμή των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλή πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το φυσικό αέριο, έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή: Politico

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ