Η ιστορική φωτογραφία του «tankman» στην πλατεία Τιενανμέν εξαφανίστηκε από τη μηχανή αναζήτηση Bing

Η ιστορική φωτογραφία του «tankman» στην πλατεία Τιενανμέν εξαφανίστηκε από τη μηχανή αναζήτηση Bing

«Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ» (Tank Man), η διάσημη φωτογραφία του άγνωστου διαδηλωτή που στέκεται μπροστά από μια ίλη κινεζικών αρμάτων μάχης στην πλατεία Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, εξαφανίστηκε χθες μυστηριωδώς από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης Bing, την παραμονή της επετείου της αιματηρής καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο.

«Αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και εργαζόμαστε ενεργά για την επίλυσή του», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Microsoft, που λειτουργεί την Bing, αρκετές ώρες μετά από δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο.

Στα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων στο Google (Google Images), της κύριας ανταγωνίστριας υπηρεσίας στο διαδίκτυο, η αναζήτηση εικόνων για τον «Tank man» έφερνε εκατοντάδες εμφανίσεις της φωτογραφίας του Αμερικανικού φωτογράφου Τσάρλι Κόουλ.

YN 2021 06 05 09.32.51

Η ιστορική φωτογραφία με τον άνδρα στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989 -Φωτογραφία: AP Photo/Jeff Widener

Στη διάσημη φωτογραφία απεικονίζεται ένας άγνωστος διαδηλωτής με άσπρο πουκάμισο να προσπαθεί συμβολικά να εμποδίσει τη διέλευση μιας συστοιχίας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης στις 5 Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, ο κινεζικός στρατός είχε προχωρήσει στην αιματηρή καταστολή φοιτητών που διαδήλωναν επί επτά εβδομάδες στην τεράστια πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους νεκρούς.

Η φωτογραφία του Tank Man απέσπασε το βραβείο για την φωτογραφία της χρονιάς του World Press Photo το 1990, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στην Κίνα, λόγω λογοκρισίας.

Η χώρα διαθέτει ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης του διαδικτύου που επιτρέπει στις αρχές να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο κρίνεται ευαίσθητο, όπως πολιτική κριτική ή πορνογραφία. Και στο όνομα της σταθερότητας, η χώρα απαιτεί από τους ψηφιακούς γίγαντες να έχει τους δικούς της λογοκριτές για να επιτελούν αυτό το έργο.

Αποτυγχάνοντας να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες, η πρόσβαση στη συντριπτική πλειονότητα των ξένων μηχανών αναζήτησης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Google, Facebook, Twitter κ.λπ.) έχει αποκλειστεί στην Κίνα και οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο μέσω λογισμικού εικονικών, ιδιωτικών δικτύων (VPN) για την παράκαμψη αυτών των περιορισμών.

Ωστόσο, η εξαφάνιση της ιστορικής φωτογραφίας από τα αποτελέσματα αναζητήσεων της Bing, εκτός Κίνας, φαινόταν ακατανόητη.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου γινόταν παραδοσιακά μια αγρυπνία προς τιμήν της «Άνοιξης του Πεκίνου», η τελετή απαγορεύθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Για δεκαετίες το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ήταν οι μόνες τοποθεσίες στην Κίνα όπου γίνονταν τελετές στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής του κοινωνικού και φοιτητικού κινήματος το 1989 στο Πεκίνο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS