Φωτιές άναψε στη Γαλλία το γεύμα συμβούλου του Μακρόν με την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν

Φωτιές άναψε στη Γαλλία το γεύμα συμβούλου του Μακρόν με την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν

Φωτιές στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας άναψε το μυστικό γεύμα συμβούλου του Εμανουέλ Μακρόν με την ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, με τον Γάλλο πρόεδρο να κατηγορείται ότι επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους από τη δεξαμενή της ακροδεξιάς.

Ο Mπρούνο Ροζέ – Πετί, ανώτερος σύμβουλος του Μακρόν, που έχει ξεπεράσει πλέον την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό, είχε γευματίσει τον περασμένο Οκτώβριο με την Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σε ιδιωτικό χώρο γνωστού εστιατορίου στο Παρίσι, όπου συναντούσε κι ο Φρανσουά Μιτεράν την κρυφή του κόρη Μαζαρέν τη δεκαετία του 1980.
Η ηλικίας 31 ετών Μαρεσάλ, που αφαίρεσε προ διετίας από το όνομά της το επίθετο Λεπέν, είχε διατελέσει επί μια πενταετία μέχρι το 2017 βουλευτής του Εθνικού Μετώπου, ενώ είναι και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν. Προ τριετίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική και ίδρυσε την ιδιωτική σχολή «Ινστιτούτο Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών» (ISSEP) στη Λυών.

Τη συνάντηση αποκάλυψε η Le Monde, την ώρα που ο Μακρόν κατηγορείται ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά με δύο νέους νόμους, ο ένας εκ των οποίων ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας και ο έτερος αποσκοπεί στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Γαλλία. Ο ίδιος ο Ροζέ Πετί, πρώην πολιτικός συντάκτης και παρουσιαστής στην τηλεόραση, επιμένει ότι η συνάντησή του με την Μαρεσάλ έγινε «σε προσωπικό επίπεδο». «Ήθελα να δω τι είχε να πει κι αν αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, αλλά διαπίστωσα ότι διαφωνούμε», δήλωσε στη Le Monde. Από την πλευρά της η Μαριόν Μαρεσάλ είπε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ροζέ-Πετί επειδή μεσολάβησε ένας φίλος της, στον οποίο είχε αποτανθεί ο σύμβουλος του Μακρόν. «Για λόγους αρχής ουδέποτε αρνούμαι να μιλήσω με ανθρώπους. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήμουν περίεργη να γνωρίσω τον άνθρωπο που με αποκαλούσε κάθε τόσο Ναζί όσο ήμουν βουλευτής», δήλωσε.

Το μυστικό γεύμα του συμβούλου του Μακρόν με την Μαρεσάλ πυροδότησε εικασίες στα γαλλικά ΜΜΕ. «Τι ήλπιζε να πετύχει μ’ αυτή τη συνάντηση ο Μπρούνο Ροζέ-Πετί; Μια ανταλλαγή απόψεων για την Μαρίν Λεπέν; Να ζυγίσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της Μαριόν Μαρεσάλ; Να εξετάσει πιθανούς υποψηφίους της “δεξιάς της δεξιάς”;», αναρωτήθηκε η Le Monde. Το Ελιζέ δεν προέβη σε επίσημα σχόλια για τη συνάντηση, αν και πηγές του ανέφεραν ότι έγινε εν αγνοία του Μακρόν. Ωστόσο, ακόμη και στελέχη του κόμματος του Γάλλου προέδρου, του LREM, δυσαρεστήθηκαν. «Δεν συζητάς με την άκρα δεξιά, δεν συμβιβάζεσαι, την πολεμάς», σχολίασε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόματος, Ουγκ Ρενσόν. Με την άποψή του συμφώνησε κι η Αστρίντ Πανοσιάν, συνιδρύτρια του LREM: «Κάποιους ανθρώπους δεν τους συναντούμε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τους αντιμετωπίζουμε συλλογικά. Κι η Μαριόν Μαρεσάλ κι η κλίκα της συγκαταλέγονται σ’ αυτούς». Πυρά εξαπέλυσαν και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για το γεύμα, αλλά ο βουλευτής των δεξιών αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών, Ζυλιέν Ομπέρ έσπευσε να υπερασπιστεί τον σύμβουλο του Μακρόν: «Επιστρέφει η αστυνομία των… εστιατορίων; Με όποιον θέλουμε μπορούμε να γευματίζουμε»…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS