Εθνοφρουρά, Τόμ Χάνκς και Lady Gaga – Όλο το πρόγραμμα της ορκωμοσίας Μπαιντεν

Εθνοφρουρά, Τόμ Χάνκς και Lady Gaga – Όλο το πρόγραμμα της ορκωμοσίας Μπαιντεν

Σε τέσσερις ημέρες από σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν, o 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, με βασική αποστολή του να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών του κράτους και να επαναφέρει την ενότητα στην πληγωμένη Αμερική.

Η προεδρία μπορεί να αλλάζει χέρια, όμως η θεμελιώδης αλήθεια της αμερικανικής πολιτικής παραμένει η ίδια. Το έθνος είναι βαθιά διχασμένο, η πρωτοφανής εισβολή στο Καπιτώλιο έχει αμαυρώσει την εικόνα της Αμερικής, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία, Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για δεύτερη φορά στην τετραετή θητεία του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση» για τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, δεν αναγνώρισε ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, άσκησε πιέσεις για την αλλαγή του αποτελέσματος μέχρι και την τελευταία στιγμή και κάλεσε χιλιάδες υποστηρικτές του στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σε μια διαδήλωση-επίδειξη δύναμης, που κατέληξε σε βίαιες ταραχές με πέντε νεκρούς.

Εθνοφρουρά για ασφάλεια

Τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν στο Καπιτώλιο, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια των μελών του Κογκρέσου, ενώ η Ουάσινγκτον έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της ορκωμοσίας. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν εικόνες από άνδρες και γυναίκες με στολές παραλλαγής να κοιμούνται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, με στόχο να αποτρέψουν πιθανό πραξικόπημα ή έκτροπα όπως αυτά που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Στο εκρηκτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών προστίθεται η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι ΗΠΑ καταγράφουν κάθε μέρα που περνάει νέο ρεκόρ θανάτων. Στην Καλιφόρνια, κάθε οκτώ λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος, τα νοσοκομεία λειτουργούν πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα χειρότερα έρχονται.

Αυτές τις βαθιές «πληγές» -σε συμβολικό επίπεδο σε πρώτη φάση- καλείται να επουλώσει ο Μπάιντεν, με την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου που θα διεξαχθεί κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Λόγω του τεταμένου κλίματος, αλλά και της πανδημίας, η διαφορετική φέτος τελετή θα αντικαταστήσει τους συνήθεις εορτασμούς και θα γίνει κατά βάση διαδικτυακά.

Ο νέος πρόεδρος θα φθάσει στην Ουάσιγκτον με τρένο από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπως συνήθιζε να κάνει επί δεκαετίες ολόκληρες ως γερουσιαστής. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν έως και 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς, με φόντο και τις πληροφορίες του FBI ότι ένοπλες ακροδεξιές οργανώσεις σχεδιάζουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε δημόσια κτίρια. Υπό κανονικές συνθήκες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έδιναν το παρόν στην τελετή, φέτος ομώς το επιτελείο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά να παρακολουθήσουν την τελετή από τις τηλεοράσεις των σπιτιών τους.

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας ξεκίνησε αυτό το σαββατοκύριακο με διαδικτυακά «χάπενινγκ», εκδηλώσεις τιμής στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, αλλά και τελετές μνήμης στους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Τo μεσημέρι της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του, την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, θα ορκιστούν μπροστά από το Καπιτώλιο, με το βλέμμα στραμμένο στο Μνημείο του Ουάσινγκτον, τον οβελίσκο που κατασκευάστηκε στη μνήμη του πρώτου Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Ουάσινγκτον. Στον χώρο της τελετής θα υπάρχουν 56 φωτεινές στήλες , και 191.500 σημαίες.

Μεγάλος απών, ο Ντόναλντ Tραμπ ο οποίος έχει προαναγγείλει οτι δε θα παραστεί στην εκδήλωση, σπάζοντας για μία ακόμη φορά μία παράδοση αιώνων. «Για όσους ρωτάνε, δε θα πάω στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου» πρόλαβε να γράψει στο Twitter, λίγο πριν ο κολοσσός μπλοκάρει επ’αόριστον το λογαριασμό του. Το παρόν θα δώσουν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον με τις συζύγους τους. Σύμφωνα με το το BBC για τη μεγάλη ημέρα διατέθηκαν μόλις 1000 εισιτήρια, οι χοροί ακυρώθηκαν ενώ την παραδοσιακή παρέλαση στην Pennsylvania Avenue θα αντικαταστήσει μία ψηφιακή που «θα τιμήσει τους ήρωες της Αμερικής, θα αναδείξει τους Αμερικανούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις πολιτείες και τις περιοχές και θα αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία, την κληρονομιά και την ανθεκτικότητα της χώρας».

Με Τομ Χανκς και Lady Gaga

Τη βραδιά της ορκωμοσίας, ο ηθοποιός Τομ Χανκς θα παρουσιάσει μια ειδική εκπομπή, που θα προβληθεί ταυτόχρονα σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα –εκτός του Fox- με γνωστούς μουσικούς, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Τζένιφερ Λόπεζ, Lady Gaga, και Ντέμι Λοβάτο. Το 2009, η Αρίθα Φράνκλιν είχε τραγουδήσει στην πρώτη τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, η Μπιγιονσέ είχε ψάλει τον εθνικό ύμνο για χάρη του επανεκλεγέντος προέδρου.

Η τελετή της ορκωμοσίας Μπάιντεν θα εχει θέμα «Ενωμένη Αμερική» κάτι που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αντανακλά το ξεκίνημα μιας νέας εθνικής διαδρομής, η οποία αποκαθιστά την ψυχή της Αμερικής, ενώνει τη χώρα και ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ