ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer - Μπουρλά: Η διανομή θα αρχίσει «εντός ωρών» από την έγκριση

H αμερικανική Pfizer θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της κατά της Covid-19 «μέσα σε δυο-τρεις ημέρες» και θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή «εντός λίγων ωρών» αφότου λάβει το πράσινο φως, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλμπέρτ Μπουρλά.

«Υπάρχει όντως φως στην άκρη του τούνελ […] Πιστεύω πως το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς» δήλωσε στο Sky News ο ελληνικής καταγωγής Μπουρλά, σχολιάζοντας τον ενθουσιασμό που φέρνουν οι ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κοροναϊού.

H Pfizer έχει ήδη έτοιμες 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA, αρκετές για τον εμβολιασμό 10 εκατ. ανθρώπων. Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και τα 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021.

Πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, το εμβόλιο χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο Μπούρλα είπε σχετικά: «Είναι ζήτημα ημερών πριν υποβάλουμε αίτηση για την αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Τότε είναι η σειρά τους. Πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους. Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αποστολή σε μερικές ώρες.

Οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά τροφοδοτούνται επιστημονικά. Είναι ανεξάρτητες. Δεν είναι πιθανό για μια υπηρεσία να χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει και μια άλλη να φτάσει σε ένα συμπέρασμα πολύ πιο γρήγορα».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Pfizer επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του θα αντιδρά σε κάθε απόφαση που θα λαμβάνει, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα χορηγεί έγκριση, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

«Εάν κάποια χώρα εγκρίνει γρηγορότερα τη χρήση του εμβολίου από μια άλλη, τότε πιστεύω ότι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή», πρόσθεσε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS