Ελληνοτουρκικά: Οι επιλογές του Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία - Με μεγάλο ρίσκο η διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου

Ελληνοτουρκικά: Οι επιλογές του Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία - Με μεγάλο ρίσκο η διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, και ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,

Ο Ανδρέα Ρομπόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, αναφέρει πως μετά το σεισμό υπάρχει μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και των γειτονικών χωρών. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τον Μακρόν, με τον οποίο απέχουν κατά πολύ πολιτικά.

«Είναι γνωστό πως υπήρχε πάντα κόντρα μεταξύ του Μακρόν και του Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν εστιάσει στη βοήθεια στην Τουρκία μετά το σεισμό. Η Τουρκία με τη σειρά της, έχει εστιάσει περισσότερο στην ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου με μεγάλο ρίσκο από την πλευρά του Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Σέρμπος δήλωσε πως το πιθανότερο για τον Ερντογάν είναι να μην αναβάλει τις εκλογές γατί θα απαιτηθούν πολύ πιο σκληρά μέτρα σε σχέση με αυτά που πρέπει να δώσει ήδη στην οικονομία.

«Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές. Όσον αφορά την επίσκεψη του Μπλίκεν σε Τουρκία και Ελλάδα, αυτό που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε είναι το εάν και κατά πόσο τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης που θα επιταχύνει τις συνεννοήσεις», υπογράμμισε με τη σειρά του ο κ. Σέρμπος.

Ο Γιάννης Μπαλτζώης είπε πως σε αυτή τη φάση, ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει κάτι εναντίον της Ελλάδας. «Ακόμη και τα σώματα στρατού ασχολούνται με τους σεισμόπληκτους. Μάλιστα, είδαμε και μία καθυστέρηση των ενόπλων δυνάμεων καθώς δεν εμφανίστηκαν έγκαιρα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας δεν αλλάζει με ένα φυσικό φαινόμενο διότι πρόκειται για θέμα εθνικής στρατηγικής. Άρα, θα έχουμε ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας, το οποίο θα πρέπει να χτίσουμε και να ολοκληρώσομε την αμυντική μας αποτροπή ώστε να είμαστε έτοιμοι». τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Σέρμπος σημείωσε πως μετά το σεισμό θα μπορούσε να γίνει είναι ένας νέος γύρος επαφών.

«Ο σεισμός είναι πολύ σημαντικός διότι εάν τα ποσά που ζητά από τη δύση δοθούν τότε θα υπάρξει ένα νέο ‘’παράθυρο’’ επικοινωνίας», επισήμανε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ