Ελισάβετ: Επί ποδός η επίλεκτη ομάδα για την προστασία της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο «αντίο» στην Βασίλισσα

Ελισάβετ: Επί ποδός η επίλεκτη ομάδα για την προστασία της βασιλικής οικογένειας στο τελευταίο «αντίο» στην Βασίλισσα

Σε θλίψη βυθίστηκε η Βρετανία, κι όχι μόνο, με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.


Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα της σορού της και χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στο παλάτι του Ουέστμινστερ, για να αποτίσουν φόρο τιμής και να πουν το δικό τους «αντίο» στην «αιώνια» βασίλισσα.

Μάλιστα, τα παιδιά της Ελισάβετ ετοιμάζονται για τη δεύτερη αγρυπνία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Πάντως, οι προετοιμασίες για την κηδεία που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο, σε λιγότερα από τέσσερα 24ωρα, δεν έχουν σταματήσει λεπτό.

Δείτε live εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ η κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Γηραιάς Αλβιώνας και, όπως είναι φυσικό, έχει ζωτική σημασία να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας και των προσκεκλημένων που θα περιλαμβάνουν ξένους ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες. Μεγάλη λοιπόν, είναι η ανησυχία λόγω εμμονικών θαυμαστών της βασιλικής οικογένειας, που στο παρελθόν είχαν προσεγγίσει τα μέλη της με όχι και τόσο αθώους σκοπούς.

Υπενθυμίζεται πως τις 9 Ιουλίου του 1982, γύρω στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) ο Μάικλ Φάγκαν, ζωγράφος και διακοσμητής από το Λονδίνο, εισέβαλε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και κατόρθωσε να μπει στο υπνοδωμάτιο της βασίλισσας, που ξαφνιάστηκε μόλις αντίκρυσε μπροστά της έναν άγνωστο. Και μάλιστα, έναν άγνωστο που η φρουρά του παλατιού στάθηκε ανίκανη να εντοπίσει πριν αυτός «τρυπώσει» στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της μονάρχη. Το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μπάκιγχαμ δεν αποκαλύφθηκε ποτέ ενώ ο 74χρονος σήμερα άνδρας ισχυρίστηκε πως η Ελισάβετ απλώς τον ρώτησε: «Τι κάνεις εσύ εδώ», πριν απομακρυνθεί προς το γραφείο της. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το παράδοξο συμβάν παραμένει η μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας βασιλικής κατοικίας στην βρετανική ιστορία.

Βέβαια, ο Φάγκαν δεν είναι η μόνη περίπτωση «κοινού θνητού» που έχει εμμονή με την βασιλική οικογένεια της Γηραιάς Αλβιώνας. Σύμφωνα με τον Ντάι Ντέιβις, πρώην επικεφαλής της Βασιλικής Προστασίας στη Μητροπολιτική Αστυνομία και υπεύθυνο για την προστασία της βασίλισσας και της βασιλικής οικογένειας, τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, 170 άτομα έχουν αναπτύξει εμμονή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τον Μάιο του 2022 σε συνέντευξή του στη Mirror ο Ντέιβις τόνισε πως οι 10 εξ αυτών είναι άτομα «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με την αστυνομία, οι 128 «μέτριου κινδύνου» και οι 32 «χαμηλού κινδύνου». «Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εμμονή με την βασιλική οικογένεια δεν είναι επικίνδυνοι, όμως, πάντα υπάρχει η ανησυχία πως η εμμονή τους θα μπορούσε να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις», ανέφερε ο Ντέιβις στην βρετανική εφημερίδα.

Το 2006 η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργίας μιας επίλεκτης ομάδας για την προστασία της βασίλισσας, των μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και άλλων δημοσίων προσώπων, που η ζωή τους μπορεί να διατρέχει κίνδυνο ανά πάσα στιγμή από ιδιώτες που έχουν αρρωστημένη εμμονή μαζί τους. Το Κέντρο Αξιολόγησης Στοχευμένης Απειλής (FTAC) - Fixated Threat Assessment Centre - είναι μια κοινή υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας, του υπουργείου Εσωτερικών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, αναμένεται τα μέλη της επίλεκτης ομάδας να βρίσκονται επί ποδός καθώς στο «τελευταίο αντίο» στην βασίλισσα Ελισάβετ, αφού θα παραστεί σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, ξένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλοί άλλοι, αλλά και γαλαζοαίματοι από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ο τέως Ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος με την επίτιμη βασίλισσα Σοφία, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με την πριγκίπισσα Σαρλίν. Έτσι, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν για εκείνη την ημέρα από την Μητροπολιτική Αστυνομία, παράλληλα, το Κέντρο Αξιολόγησης Στοχευμένης Απειλής (FTAC) θα είναι έτοιμο θα αναλάβει δράση, αν παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Ποιοι στελεχώνουν την επίλεκτη ομάδα για την προστασία της Βρετανών γαλαζοαίματων

Το Κέντρο Αξιολόγησης Στοχευμένης Απειλής (FTAC) αποτελείται από 10 αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τρεις ανώτατους ιατροδικαστικούς νοσηλευτές, έναν πλήρους απασχόλησης κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγους και ψυχιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Το «FTAC» λαμβάνει 1.000 αναφορές τον χρόνο για άτομα που εμπλέκονται σε απειλές ή παρενόχληση κατά μελών της βασιλικής οικογένειας ή πολιτικών προσώπων. Από αυτές τις αναφορές οι μισές ερευνώνται από την αστυνομία ενώ για κάποια από τα άτομα που εμπλέκονται ακολουθεί αναφορά στις τοπικές υπηρεσίες Υγείας.

Σύμφωνα με τον Άντριου Βολφ Μάρεϊ, πρώην επικεφαλής ερευνών του «FTAC», «τα εμμονικά άτομα είναι άνθρωποι που συνήθως ζουν απομονωμένοι και που έχουν αναπτύξει εμμονή ή παθολογική ενασχόληση με έναν στόχο ή μια πικρία», όσο για την βασιλική οικογένεια, ο ίδιος, πρόσθεσε πως τα άτομα που είναι εμμονικά με τους Βρετανούς γαλαζοαίματους «μπορεί να είναι άνθρωποι που πιστεύουν πως είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας ή τουλάχιστον, θεωρούν πως θα έπρεπε να είναι»!

Ο Φίλιπ Άλεν, πρώην επικεφαλής ασφαλείας για την βασιλική οικογένεια, με αφορμή την κηδεία της Ελισάβετ και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι γαλαζοαίματοι συγγενείς της, δήλωσε στον Guardian πως οι κίνδυνοι είναι ίδιοι σε κάθε μεγάλο γεγονός και τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εμμονικός για να απειλήσει ή να εισβάλει σε έναν χώρο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS