Εκεχειρία με τον κορωνοϊό κάνει η Ευρώπη

Εκεχειρία με τον κορωνοϊό κάνει η Ευρώπη

«Εκεχειρία» με τον κορωνοϊό πρόκειται να συνάψει η Ευρώπη, εισάγοντας έτσι μια περίοδο «πανδημικής ηρεμίας», δύο χρόνια μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό εκτιμά ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, βασίζοντας την αισιοδοξία του στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, στη σχετική ηπιότητα της μετάλλαξης «Ομικρον» και, βέβαια, στο τέλος του χειμώνα. Ο δρ Κλούγκε διαπίστωσε, επίσης, ότι πλέον η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει νέες μεταλλάξεις ακόμη και αν είναι περισσότερο νοσογόνες από την «Ομικρον» και κατέληξε: «Πιστεύω ότι είναι βέβαιη η εμφάνισή τους, αλλά δεν θα προκαλέσουν την κοινωνική δυσλειτουργία που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια της υγειονομικής κρίσης». Ωστόσο, δεν έλειψε να υπογραμμίσει ότι η αισιόδοξη πρόβλεψη θα λάβει σάρκα και οστά μόνον εφόσον εξακολουθήσουν δυναμικά οι εκστρατείες εμβολιασμού και η επαγρύπνηση για την άμεση ανίχνευση των νέων στελεχών κορωνοϊού.

Στη βελτίωση της πανδημικής κατάστασης φαίνεται ότι πιστεύουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Επειτα από τη Δανία και τη Νορβηγία, σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, από την ερχόμενη εβδομάδα, προχωράει και η Σουηδία παρά τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων. Σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης είναι αφενός η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και αφετέρου η μερική ανοσία που έχει αποκτήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λόγω φυσικής λοίμωξης, παράγοντες που καθιστούν την πανδημία πιο διαχειρίσιμη. Οπως δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, «έφτασε ο καιρός να ανοίξει και πάλι η χώρα. Αν και οι λοιμώξεις θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό ακόμη, μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει». Η Σουηδή υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν, επίσης, υπογράμμισε ότι οι συστάσεις περί εμβολιασμού και απομόνωσης των ενεργών κρουσμάτων παραμένουν και θα είναι πιο περιοριστικές για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πανδημική ηρεμία βλέπει ο ΠΟΥ λόγω των εμβολιασμών, της ήπιας «Ομικρον» και του τέλους του χειμώνα.

Διαφωνεί η Κομισιόν

Tέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες παράταση ενός έτους, μέχρι τα τέλη του 2023, της υποχρέωσης χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Η Κομισιόν δεν συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις του περιφερειακού επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Χανς Κλούγκε, και τονίζει ότι η παρουσία της COVID παραμένει πολύ αισθητή στην Ευρώπη. «Την παρούσα στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή της εμφάνισης ενός νέου στελέχους», καταλήγει η Κομισιόν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS