DW: Νέος «πόλεμος του μπακαλιάρου» στη Θάλασσα της Μάγχης -Γιατί τσακώνονται Γαλλία-Βρετανία, οι «μάχες» των ψαράδων

DW: Νέος «πόλεμος του μπακαλιάρου» στη Θάλασσα της Μάγχης -Γιατί τσακώνονται Γαλλία-Βρετανία, οι «μάχες» των ψαράδων

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης βρετανικό αλιευτικό κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές, πυροδοτώντας τη συσσωρευμένη ένταση που επικρατεί εδώ και μήνες στα θαλάσσια αγγλο - γαλλικά σύνορα και που σε πολλούς θυμίζει το κλίμα πριν από τον λεγόμενο «πόλεμο του μπακαλιάρου» μεταξύ Ισλανδίας και Μ. Βρετανίας.

Τότε η Ισλανδία είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα απωθώντας τις βρετανικές μηχανότρατες. Η Γαλλίδα υπ. Ναυτιλίας Ανίκ Ζεραρντέν υποστήριξε ότι στα πλαίσια καθιερωμένων ελέγχων εντοπίστηκαν δυο βρετανικά αλιευτικά στην ακτή Σεν.

Στο ένα ο καπετάνιος αρνήθηκε αρχικά να ελεγχθεί, οπότε και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Το δεύτερο αλιευτικό δεν είχε καν τις απαραίτητες άδειες που προβλέπονται από τη συμφωνία του Brexit, γι’ αυτό και οι γαλλικές αρχές το έχουν κατασχέσει μέχρι να πληρωθεί η ανάλογη εγγύηση, ενώ και ο καπετάνιος του κινδυνεύει με ποινικές διώξεις.

Άμεση αντίδραση της βρετανικής πλευράς

Προφανώς οι αντιδράσεις από τη βρετανική πλευρά δεν άργησαν να έρθουν. Ο υπουργός για το Brexit Λόρδος Φροστ ανέφερε ότι «η στάση της Γαλλίας είναι άκρως απογοητευτική» και ζητά επειγόντως «επίσημες εξηγήσεις», ώστε η Βρετανία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Αφήνοντας έτσι ξεκάθαρες υπόνοιες ότι η χώρα δεν θα υποκύψει σε απειλές. Και η Downing Street χαρακτήρισε τη στάση της Γαλλίας «δυσανάλογη» και «κάτι που δεν περιμένεις να κάνει ένας σύμμαχος».

Ο βρετανός εκπρόσωπος της ένωσης αλιέων Μπάρι Ντιζ ανέφερε από την άλλη ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι «παραγωγική», αλλά υποστήριξε ότι η στάση της Γαλλίας δεν δικαιολογείται.

Το χρονικό της έντασης στο κανάλι της Μάγχης

Η ένταση συσσωρεύεται εδώ και μήνες. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την έκδοση αδειών σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παρισιού που είχε απειλήσει τον Μάιο μέχρι και με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί του Τζέρσεϊ που βρίσκεται υπό τη συνταγματική προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική πλευρά αντιτίθεται στο επιχείρημα της Γαλλίας, αφού υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει σε πάνω από 1700 ευρωπαϊκά αλιευτικά να δρουν στα βρετανικά ύδατα κάνοντας δεκτό 98% των αιτήσεων. Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζεραρντέν αμφισβητεί τα νούμερα αυτά, επιμένοντας ότι το 10% των αιτήσεων έχει απορριφθεί και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα σε γαλλικά αλιευτικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα καλέσει για εξηγήσεις την πρέσβη της Γαλλίας, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε το Παρίσι με αφορμή τις άδειες αλιείας στη μετά Brexit εποχή.

Το ζήτημα χθες το πρωί πήρε διαστάσεις και στο βρετανικό κοινοβούλιο καθώς η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν: αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών από τα γαλλικά λιμάνια, αυστηροποίηση των τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, ενώ επαναφέρει και την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης στο Τζέρσεϊ, αν δεν λυθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων το οποίο έχει προκύψει μετά το Brexit.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS