Μητσοτάκης, Μέρκελ, Μακρόν κι άλλοι είκοσι ηγέτες ζητούν διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών

Μητσοτάκης, Μέρκελ, Μακρόν κι άλλοι είκοσι ηγέτες ζητούν διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση των πανδημιών

Εκκληση για μια διεθνή συνθήκη που θα βοηθήσει τον πλανήτη να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις σαν την πανδημία του κορωνοϊού απευθύνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον κι άλλοι 20 ηγέτες.

Ενόψει του εθνικισμού των εμβολίων και της κόντρας μεταξύ κρατών ο Έλληνας πρωθυπουργός κι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Χιλής, της Κόστα ρίκα, της Νοτίου Αφρικής, των Τρινιντάντ και Τομπέιγκο, της Τυνησίας, της Σενεγάλης, της Ινδονησίας, των Νήσων Φίτζι, του ΠΟΥ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθύνουν προειδοποιητικό μήνυμα κατά του απομονωτισμού, περιγράφοντας την πανδημία ως «ισχυρή και οδυνηρή υπενθύμιση ότι ουδείς είναι ασφαλής μέχρις ότου όλοι είναι ασφαλής».

Στην ανοικτή επιστολή τους, που δημοσιεύεται σε διεθνή ΜΜΕ, οι ηγέτες ζητούν μια νέα εποχή αλληλεγγύης ενόψει «της μεγαλύτερης πρόκλησης για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940» και ζητούν μια νέα διεθνή συμφωνία, παρόμοια με εκείνη που συνομολογήθηκε στον απόηχο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για τη συνεργασία των κρατών για το κοινό καλό. «Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολιτικοί ηγέτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σφυρηλατούσουν ένα πολυμερές σύστημα», αναφέρουν. «Οι στόχοι ήταν σαφείς: να ενώσουν τις χώρες, να απομακρύνουν τον πειρασμό του απομονωτισμού και του εθνικισμού και να αντιμετωπίσουν τις από κοινού τις προκλήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας: δηλαδή, ειρήνη, ευημερία, υγεία και ασφάλεια». Μια συνθήκη «πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία εντός του διεθνούς συστήματος με τους κανόνες και τις νόρμες του», προσθέτουν.

Την ιδέα μιας τέτοιας συνθήκης, που θα διασφαλίζει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις για πανδημίες είχε ρίξει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη σύνοδο των G20 τον περασμένο Νοέμβριο. «Θα υπάρξουν κι άλλες πανδημίες κι άλλες μεγάλες υγειονομικές κρίσεις. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής υπηρεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την απειλή», σημειώνουν οι ηγέτες. Ο βασικός στόχος της συνθήκης αυτής θα είναι να ενισχύσει τις αντοχές της υφηλίου σε μελλοντικές πανδημίες μέσω καλύτερων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, κοινής χρήσης δεδομένων, έρευνας, παραγωγής και διανομής εμβολίων, φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού», αναφέρουν.

Η συνθήκη θα υπογραμμίζει επίσης ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη είναι αλληλένδετες και πρέπει να οδηγήσουν σε αμοιβαία ανάληψη ευθύνης, διαφάνεια και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας ως ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης θα αντλήσει τα διδάγματα από την πανδημία της Covid-19», υπογραμμίζουν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS