Το CNN αποκαλύπτει: Η Χαβάη υποτίμησε τη θανατηφόρα απειλή πυρκαγιάς -Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Το CNN αποκαλύπτει: Η Χαβάη υποτίμησε τη θανατηφόρα απειλή πυρκαγιάς -Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Μια αναφορά σχετικά με τις φυσικές καταστροφές που είναι πιθανό να απειλήσουν τη Χαβάη δημοσίευσαν πέρυσι αξιωματούχοι της Χαβάης. Ανάμεσα στις απειλές υπήρχαν το τσουνάμι, οι σεισμοί και ο κίνδυνος ηφαιστείου.

Προς το τέλος ενός χρωματικό κωδικοποιημένου διαγράμματος, η κρατική υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών περιέγραψε τον κίνδυνο πυρκαγιών για την ανθρώπινη ζωή με μία μόνο λέξη: «χαμηλός».

Ενάμιση χρόνο μετά, πύρινη κόλαση σάρωσε το Μάουι και πλέον είναι η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορίας της πολιτείας, τουλάχιστον 80άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι αξιωματούχοι της Χαβάης υποτίμησαν τη θανατηφόρα απειλή των πυρκαγιών, ακόμη και όταν αναγνώρισαν την έλλειψη των απαραίτητων πόρων για τον περιορισμό τους, σύμφωνα με έρευνα του CNN σε έγγραφα του κρατικού και τοπικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που δείχνουν πόσο κακώς ήταν προετοιμασμένη η πολιτεία για την καταστροφή.

Μια έκθεση της κομητείας Μάουι για την πρόληψη των πυρκαγιών από το 2021 ανέφερε ότι ενώ ο αριθμός των στρεμμάτων που καταστράφηκαν από πυρκαγιές είχε αυξηθεί κατακόρυφα, τα κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους ήταν «ανεπαρκή». Παράλληλα, η έκθεση ανέφερε ότι το στρατηγικό σχέδιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας δεν περιελάμβανε «τίποτα σχετικά με το τι μπορεί και πρέπει να γίνει για την πρόληψη των πυρκαγιών», κάτι που χαρακτηρίστηκε ως «σημαντική παράλειψη».

Η έκθεση συνέστησε ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων πυρκαγιάς, αλλά δεν είναι σαφές αν οι αξιωματούχοι έλαβαν υπόψη τους τη σύσταση.

Άλλες αναφορές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι αρχές γνώριζαν ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών αυξανόταν και θα μπορούσε να επιδεινωθεί από ανέμους που φέρνουν τυφώνες, όπως η πυρκαγιά στη Λαχάινα. «Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα και ταυτόχρονα με μια άλλη μεγάλη απειλή ή καταστροφή, όπως ένας τυφώνας, είναι ιδιαίτερα δύσκολες», σημείωνε μια έκθεση. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών αυτής της εβδομάδας, ο τυφώνας Ντόρα βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Μάουι, αλλά οι άνεμοι της καταιγίδας εξακολουθούσαν να αναζωπυρώνουν τις φλόγες στο νησί.

Η ιστοσελίδα της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για τους δημόσιους πόρους παραθέτει επίσης σαφείς, αναλυτικές συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι σε περίπτωση τυφώνα, τσουνάμι, πλημμύρας ή σεισμού. Στο κάτω μέρος της σελίδας, ο οργανισμός περιλαμβάνει δύο σύντομες παραγράφους για τις πυρκαγιές - χωρίς παρόμοιες συμβουλές για τρόπους να παραμείνουν ασφαλείς.

Οι αξιωματούχοι της Χαβάης και της κομητείας Μάουι δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού την Παρασκευή, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής.

«Καμία προειδοποίηση»: Κάτοικοι στο Μάουι έβλεπαν την πύρινη κόλαση αλλά κανείς δεν τους ειδοποίησε
Οι κάτοικοι στο Μάουι ζουν έναν εφιάλτη, καθώς είδαν τα σπίτια τους και τη γη τους να παραδίδεται στις φλόγες. Ο Ντάστιν Καλιόπου, μιλώντας στο CNN, θυμήθηκε ότι το 2018 όταν είχαν ξεσπάσει φωτιές στο νησί, η πυροσβεστικής τους είχε χτυπήσει την πόρτα, προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο που πλησίαζε. «Αλλά αυτή τη φορά δεν είπαν τίποτα. Καμία προειδοποίηση», είπε.

«Ο καπνός άρχισε να γίνεται όλο και πιο πυκνός και μαύρος. Ο καπνός γέμιζε το σπίτι μας και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Είπα στον παππού μου ότι έπρεπε να φύγουμε», πρόσθεσε.

Λίγο πιο μακριά, στο Kaanapali, ο Μπράιαν Αγκιράν ήταν στη δουλειά, όταν σήμανε στο τηλέφωνό του συναγερμός έκτακτης ανάγκης που καλούσε τους κατοίκους της Λαχάινα να φύγουν.

«Άρχισα να οδηγώ το φορτηγό μου προς τη Λαχάινα, αλλά έκλεισαν τον δρόμο, δεν άφησαν κανέναν να μπει. Μου τελείωσε η βενζίνη, οπότε πάρκαρα το φορτηγό μου στη δουλειά και άρχισα να περπατάω». Περπάτησε μια ώρα πριν φτάσει στην κορυφή ενός λόφου στην άνω Lahainaluna Road.

«Έμοιαζε με Αρμαγεδδών. Έμοιαζε με το επεισόδιο των "Simpsons" όταν οι δράκοι πετούσαν πάνω από τα σπίτια και έβαζαν φωτιά. Έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη».

Η Κλερ Κεντ, η οποία εργάζεται στη Λαχάινα και έβγαζε τουρίστες με σκάφος στα ανοιχτά της ακτής, δήλωσε ότι άρχισε να πανικοβάλλεται γύρω στις 3:30 μ.μ. όταν είδε ένα σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται και άκουσε μια έκρηξη. Ένας γείτονας της είπε ότι τρία κοντινά βενζινάδικα είχαν πάρει φωτιά και την προέτρεψε να ετοιμάσει μια βαλίτσα για να φύγει. Καθώς η ίδια και αρκετοί φίλοι της προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, είπε, είδε ανθρώπους να προσπαθούν να διαφύγουν με τα πόδια, μερικοί κρατώντας παιδιά, σύμφωνα με τους NYTimes.

Ακόμη και τότε, είπε η κ. Κεντ, δεν είχε ακόμη ειδοποιηθεί για την ανάγκη εκκένωσης - εκτός από έναν άνδρα χωρίς μπλούζα σε ποδήλατο κατά μήκος του δρόμου που φώναζε: «Πρέπει να βγείτε έξω!».

«Αυτό ήταν ό,τι πιο κοντινό σε προειδοποίηση», είπε η κ. Κεντ, 26 ετών, η οποία τελικά έφτασε στην ασφάλεια του σπιτιού ενός φίλου της, περίπου 25 μίλια μακριά. «Δεν υπήρχαν αστυνομικοί με μεγάφωνα που να λένε στον κόσμο ότι πρέπει να εκκενώσετε».

Πηγή: CNN & NYTimes

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ