Tο πολύπλευρο του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση του CNN, εστιάζει στην στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, στα κατεχόμενα εδάφη και στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Κιθ Κέλογκ στην θέση του ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως Βοηθός του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο κανάλι του Truth Social.
«Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ!», συνέχισε.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ
«Ο πόλεμος είναι μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί, λόγω όμως των ανίκανων πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν… έχει εμπλακεί στην Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο», εξήγησε αρχικά ο Κιθ Κέλογκ.
Αυτό που επιδιώκει ο νέος απεσταλμένος για την Ουκρανία και την Ρωσία είναι η κατάπαυση του πυρός που θα «παγώσει» τα μέτωπα και έτσι οι δύο δυνάμεις θα αναγκαστούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ανάλυση του Κέλογκ επικεντρώνεται πολύ στις «αποτυχημένες» πολιτικές του Τζο Μπαίντεν καθώς η κυβέρνησή του έδωσε με μεγάλη καθυστέρηση για βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Κέλογκ λέει ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει.
Αλλά τότε είναι που το σχέδιο – το οποίο το CNN αναφέρει ότι εξετάζει ο μελλοντικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ – παύει να αρέσει στην Ουκρανία.
Ο Κέλογκ υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται ανάμειξη σε άλλη σύγκρουση και τα δικά τους αποθέματα όπλων «τελειώνουν» από την παροχή βοήθειας που έδωσαν στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ’ αόριστον, «σε αντάλλαγμα μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».
«Θα πρέπει να γίνει μια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», ξεκαθαρίζει.
Κατάπαυση του πυρός και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
Το σχέδιο συνεχίζει με τον εξής τρόπο:
Τα μέτωπα θα «παγώσουν» από την κατάπαυση του πυρός και θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Στην περίπτωση που συμφωνήσει σε αυτό η Ρωσία, τότε θα λάβει περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων ενώ η πλήρης ανακούφιση θα έρθει μόνο όταν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία που αρέσει στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνούσε να το επιδιώξει μόνο μέσω της διπλωματίας.
«Αυτό θα απαιτούσε μια μελλοντική διπλωματική πρόοδο που πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία», ξεκαθαρίζει.
Μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πιθανά θα πρέπει να αστυνομευθεί, κάτι που μπορεί να γίνει στην περίπτωση που τοποθετηθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή στρατιώτες από άλλα αδέσμευτα έθνη, μεταξύ των δύο πλευρών.
Το σχέδιο του Κέλογκ προσφέρει στην Ουκρανία μία ευκαιρία να σταματήσει να βλέπει τα παιδιά της να ξεψυχούν στο μέτωπο, σε μία εποχή μάλιστα που ο στρατός της πλήττεται έντονα. Ένα εμπόδιο που μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ, σχολιάζει το CNN.
Αυτό το σχέδιο όμως μπορεί να ενέχει και πολλά «ναρκοπέδια».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην περίπτωση που δεν θέλει να συνεργαστεί για την κατάπαυση του πυρός, θα μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί την κατάπαυση του πυρός.
Αυτό το σχέδιο περιγράφεται από το μέσο ως «έναν ζοφερό συμβιβασμό». Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει μπορεί όμως και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο η Δύση θα έχει «κουραστεί» και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει μεγαλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.