Μεγάλη Βρετανία: Ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου

Μεγάλη Βρετανία: Ο μουσουλμάνος Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου

Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος Σαντίκ Καν επανεκλέχθηκε δήμαρχος του Λονδίνου στις τοπικές εκλογές, νικώντας, όπως αναμενόταν, τον Σον Μπέιλι, υποψήφιο του Συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο 50χρονος Καν του Εργατικού Κόμματος, που έγινε το 2016 ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μιας μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας, κέρδισε το 55,2% των ψήφων, ενώ ο Μπέιλι το 44,8%, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Εντούτοις, η διαφορά αυτή ήταν μικρότερη από την νίκη του πριν 5 χρόνια.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων από την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι Λονδρέζοι για να συνεχίσω να ηγούμε της μεγαλύτερης πόλης της γης", δήλωσε ο Καν, ο οποίος εστίασε την προεκλογική του εκστρατεία του στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τουριστικής οικονομίας της βρετανικής πρωτεύουσας.

"Υπόσχομαι να κάνω ό,τι μπορώ για να οικοδομήσω ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για το Λονδίνο μετά τις σκοτεινές μέρες της πανδημίας», είπε.

Ο Καν, πρώην βουλευτής που διαδέχθηκε τον Τζόνσον στη δημαρχία της βρετανικής πρωτεύουσας με πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετώπισε κριτική για τα αυξανόμενα βίαια εγκλήματα στην πόλη, ιδίως επιθέσεις με μαχαίρια με την εμπλοκή εφήβων.

Οι επιδόσεις της δημαρχίας του στο θέμα και σε άλλα θέματα ασφαλείας οδήγησαν σε μια σειρά λογομαχιών με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Η εκλογική νίκη του Καν έρχεται μετά από σειρά από επώδυνες εκλογικές ήττες για τους Εργατικούς στις τοπικές εκλογές σε πρώην προπύργιά τους στην κεντρική και βόρεια Αγγλία - γνωστά ως "κόκκινο τείχος" του κόμματος - που ακολουθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές του 2019.

Ενώ οι Συντηρητικοί του Τζόνσον καταγράφουν εκλογικές επιτυχίες σε άλλες περιοχές στην Αγγλία, το κόμμα της αντιπολίτευσης γίνεται όλο και πιο κυρίαρχο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αναλυτές αποδίδουν αυτό στον νεότερο πληθυσμό της πόλης, με μεγαλύτερη εθνοτική πολυμορφία και περισσότερο φιλοευρωπαϊκό, ο οποίος, σε αντίθεση με την πλειονότητα της Αγγλίας, αντιτάχθηκε συντριπτικά στο Brexit.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS