ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Τζόνσον θέτει τους στόχους του νέου υπουργικού συμβουλίου

Την πρώτη του συνάντηση πραγματοποιεί σήμερα το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζονσον μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό και την αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ. «Πρέπει να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μας ψήφισαν με τεράστιο ποσοστό», ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχάρη πρωτίστως τους νέους υπουργούς, αλλά κι εκείνους που κατάφεραν να παραμείνουν στη θέση τους.


«Μας εξέλεξαν για να τους υπηρετήσουμε και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει υπηρετώντας τις προτεραιότητες των ανθρώπων», τόνισε ο Τζόνσον επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα σκύψει πάνω από προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, το πρόβλημα των αστέγων, οι μεγάλες λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του, ο Τζάβιντ μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών, εφόσον δεχόταν να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Τζάβιντ δεν το δέχτηκε, «όπως δεν θα το έκανε κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του». Έτσι ο δρόμος άνοιξε για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του.

Η απώλεια του υπουργού Οικονομικών δεν είναι ασήμαντο γεγονός και προφανώς δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προσδοκούσε ο Μπόρις Τζόνσον. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει η Λόρα Κούενσμπεργκ από το BBC, ήταν μία επίδειξη δύναμης και ελέγχου εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι σχέσεις μεταξύ του Τζάβιντ και του ανώτατου συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς περνούσαν κρίση τον τελευταίο καιρό. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν άλλωστε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο φέρει τη σφραγίδα του Κάμινγκς.

Πηγή: naftemporiki.gr 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ερντογάν και ο «ζωτικός χώρος»

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS