Βόρεια Μακεδονία: Σάλος με σχολικό βιβλίο που λέει ότι οι Αλβανοί της χώρας είναι τουρκικής καταγωγής
Μέλη νεολαίας αλβανικών κομμάτων της Β. Μακεδονίας σκίζουν το επίμαχο βιβλίο μπροστά στο υπ. Παιδείας / Φωτογραφία: YouTube Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/boreia-makedonia-sholiko-biblio-albanoi-toyrkikis-katagogis

Βόρεια Μακεδονία: Σάλος με σχολικό βιβλίο που λέει ότι οι Αλβανοί της χώρας είναι τουρκικής καταγωγής

Την οργή της αλβανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας έχει προκαλέσει ένα σχολικό βιβλίο, που εμφανίζει τους Αλβανούς να κατάγονται από τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Κιρκάσιους του Καυκάσου.

Το θέμα ανέδειξε προ ημερών η αλβανόφωνη Gazeta Shqiptare σε θέμα με τίτλο: «Σκάνδαλο για την καταγωγή των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία», όπου ανέφερε ότι το βιβλίο «Γεωγραφία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας – το 2ο έτος του αναμορφωμένου γυμνασίου» είναι γεμάτο αναλήθειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το βιβλίο αναφέρει στη σελίδα 99 ότι: «οι Αλβανοί ήταν ‘Μακεδόνες’, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί». Πιο κάτω σημειώνει ότι «οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ρίζες Κιρκασιανές (από τον Καύκασο), από τους Ρομά και από τους Τούρκους», και συμπληρώνει ότι «οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν έρθει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780». Το ίδιο βιβλίο σημειώνει στη σελίδα 104 ότι «γι’ αυτό έχουν βοηθηθεί οι Αλβανοί από την τουρκική κυβέρνηση», ενώ στην αμέσως προηγούμενη υποστηρίζει ότι «η Αλβανία εισέβαλε στη δυτική  περιοχή της χώρας μας».


Όπως ήταν φυσικό, το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην αλβανική μειονότητα με μέλη της νεολαίας των αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Συμμαχία των Αλβανών και των Εναλλακτικών να διοργανώνουν διαμαρτυρία μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας σκίζοντας και καίγοντας τις επίμαχες σελίδες του βιβλίου, μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις.


«Προσπαθούν με τέτοια σχολικά συγγράμματα, όπως μ’ αυτό το βιβλίο που βλέπετε εδώ, να μας προσβάλουν, να απορρίψουν την ιστορία μας και να βάλουν τις βάσεις ίσως για μελλοντικές επιθέσεις φασιστικών στοιχείων κατά Αλβανών», είπε ο Ομέρ Αϊντίνι από το Φόρουμ  της Συμμαχίας των Αλβανών – Νεολάια Εναλλακτικών. Όπως σχολιάζει η Gazeta Shqiptare «το εγχειρίδιο γεωγραφίας είναι ένα μοναδικό παράδειγμα βιβλίου με προσβλητικό, αναληθές περιεχόμενο και παραμορφωμένα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία». Πάντως, μετά το σάλο το υπουργείο Παιδείας της χώρας δεσμεύτηκε να προβεί στις κατάλληλες διορθώσεις στο περιεχόμενο του βιβλίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS