Αυστραλία -κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει lockdown

Αυστραλία -κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει lockdown

Η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας θα τεθεί σε πενθήμερο lockdown ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, ακολουθώντας το Σίδνεϊ, καθώς τα δύο πολυπληθέστερα κέντρα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με έξαρση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, τα 6,6 εκατ. κατοίκων της πολιτείας θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο για τις αγορές των απαραίτητων προμηθειών, για εργασία και άσκηση, για λόγους υγείας και για να εμβολιαστούν. Το lockdown στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, είναι το πέμπτο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από ενάμιση χρόνο.

Σε συνδυασμό με την εντολή για παραμονή στο σπίτι, που ήδη ισχύει στο Σίδνεϊ, το μέτρο σημαίνει ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων της χώρας βρίσκεται σε lockdown. «Έχεις μόνο μία ευκαιρία για να κινηθείς άμεσα και γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Εάν περιμένεις, εάν διστάσεις, εάν έχεις αμφιβολίες, τότε πάντα θα κοιτάς πίσω και θα εύχεσαι να είχες κάνει περισσότερα νωρίτερα. Δεν είμαι διατεθειμένος να αποφύγω τώρα ένα πενθήμερο lockdown, μόνο και μόνο για να βρεθούμε σε ένα lockdown πέντε εβδομάδων ή πέντε μηνών».

Η Μελβούρνη έχει περάσει το ένα τρίτο του 2020 σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας
Η Μελβούρνη έχει περάσει το ένα τρίτο του 2020 σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας ως το επίκεντρο της αρχικής έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα 31.400 κρούσματα της Αυστραλίας και 912 θανάτους έως τώρα. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό είχε αποφύγει νέες μολύνσεις ενώ η έξαρση σε παραθαλάσσιο προάστιο του Σίδνεϊ, 900 χλμ βόρεια, εξαπλώθηκε γρήγορα σε αυτή την πόλη και τις γειτονικές περιοχές τον περασμένο μήνα. Αυτό άλλαξε αυτή την εβδομάδα, όταν μια ομάδα μεταφορέων επίπλων από το Σίδνεϊ ταξίδεψε στη Μελβούρνη ενώ ήταν μολυσματικοί και έφερε τον ιό σε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Έως σήμερα, δεκάδες σημεία της Μελβούρνης είχαν χαρακτηριστεί εκτεθειμένα στον ιό, μεταξύ των οποίων ένα εμπορικό κέντρο, διαδρομές δημόσιων μέσων μεταφοράς καθώς και το γνωστό στάδιο Melbourne Cricket Ground κατά τη διάρκεια αγώνα που παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι. Ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς νέο κρούσμα, η πολιτεία κατέγραψε 18 νέες μολύνσεις τις δύο τελευταίες ημέρες, τρομάζοντας τις αρχές που τονίζουν με πόση ευκολία μπορεί να εξαπλωθεί το στέλεχος Δέλτα ακόμα και μεταξύ ανθρώπων με στιγμιαία επαφή. Η γειτονική πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας επέβαλε εκ νέου το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους έρχονται από τη Βικτόρια, ενώ η Νέα Ζηλανδία επίσης ανέστειλε τις αφίξεις χωρίς καραντίνα από τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Το lockdown στη Βικτόρια έρχεται την ώρα που οι αρχές στη Νέα Νότια Ουαλία ανακοινώνουν μείωση στα ημερήσια κρούσματα, δημιουργώντας ελπίδες ότι το lockdown που ισχύει στη μητροπολιτική περιοχή του Σίδνεϊ από τις 26 Ιουνίου δεν θα παραταθεί πέρα από την ημερομηνία λήξης του που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό τον μήνα. «Ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων ανακάμπτουν παντού, εμείς βλέπουμε σταθεροποίηση. Δεν αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν στο Σίδνεϊ.

Τα lockdowns «θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση»
Η Μπερετζικλιάν χαρακτήρισε τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων «καλοδεχούμενη μείωση», αλλά προειδοποίησε ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω των μολυσμένων που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για να βγει η πόλη από το lockdown, δεδομένου ότι 28 από τα 65 νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι άνθρωποι ενεργοί στην κοινότητα, πρόσθεσε η ίδια. Από τους 900 και πλέον ανθρώπους στη Νέα Νότια Ουαλία που έχουν μολυνθεί κατά την τελευταία έξαρση, οι 73 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, με 19 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, οι πρώτοι για τη χώρα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, υπό πίεση λόγω της βραδείας εξέλιξης της εμβολιαστικής εκστρατείας, είπε ότι θα ζητήσει από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των πολιτειών σε συνεδρίαση αύριο να επικυρώσουν ένα νέο πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τα lockdowns. Τα lockdowns «θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση, αλλά κάποιες φορές με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φθάνεις σε αυτό το σημείο πολύ γρηγορότερα από ό,τι πριν», δήλωσε ο Μόρισον». Πάνω από το 12% του ενήλικου πληθυσμού των περίπου 20,5 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, με τους αξιωματούχους να καταδεικνύουν τις αλλαγές στις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και τους περιορισμούς στις προμήθειες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS