Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στον Ερντογάν για τις προκλητικές δηλώσεις: Τον Έλληνα πρωθυπουργό τον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στον Ερντογάν για τις προκλητικές δηλώσεις: Τον Έλληνα πρωθυπουργό τον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Κομισιόν, καλώντας την Τουρκία «να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΕΕ πήρε ίσες αποστάσεις για την αήθη επίθεση του Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό, για να επανέλθει στη συνέχεια με ένα ασυτηρότερο μήνυμα. 

H αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

«Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε επίσης η ίδια.

Συγκεκριμένα, μετά την αρχικά «χλιαρή» απάντηση η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν ανέφερε τα εξής:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ». 

Συναγερμός για τις προκλήσεις Ερντογάν 

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με προσοχή την κλιμάκωση της έντασης. Μπορεί από το ελληνικό στρατόπεδο να μην θέλουν να μπουν σε γαϊτανάκι δηλώσεων με τη τουρκική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, υπό τον φόβο «θερμού» καλοκαιριού. Ο τούρκος πρόεδρος, επιλέγοντας τη ρητορική της γνώριμης όξυνσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί ποτέ ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι αθέτησε την υπόσχεσή του περί «μη εμπλοκής τρίτων». 

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν ως συνέχεια κλιμάκωσης των προκλήσεων από τουρκικά μαχητικά -τελευταίως με πτήσεις μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη- ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά και… έπεται -όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί- έξοδος τουρκικού ερευνητικού στην καρδιά του Αιγαίου. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι όλο και αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα προσφυγικές ροές, εξέλιξη που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην Αθήνα που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες προηγούμενων ετών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ