Το δράμα, η προφητεία, Πασκάλ και Μπρυκνέρ

Θλίψη και θυμό μοιράζει, ως γνωστόν, η λεγόμενη «πολιτική επικαιρότητα», αφού καθημερινά πιστοποιεί δύο πράγματα: Οτι τα οικονομικά της χώρας είναι χάλια και μάλλον αδιόρθωτα και ότι το πολιτικό προσωπικό μόνο μία τέχνη κατέχει καλά, την τέχνη του καβγατζή.
Παρακμή άνευ προηγουμένου στη δημόσια σκηνή, αυταρχικές συμπεριφορές αυτάρεσκων υπουργών, συντριπτική ασημαντολογία και ασυναρτησίες στο πολιτικό πάλκο. Οι φωνές των συνετών πνίγονται στους βάλτους της «επικαιρότητας». Οι κυβερνώντες, έντρομοι, προσφέρουν θυσίες για να εξευμενίσουν τις δύο θυμωμένες θεότητες, την Αξιολόγηση και την Ποσοτική Χαλάρωση, που σκεπάζουν με τη βαριά σκιά τους τη χώρα.
Θλίψη και θυμός στην κοινωνία. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός και πολύ σπουδασμένος για να καταλαβαίνει σε τι οδηγεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, και πως μπορεί να ερεθίζει άσχημα συλλογικές συνειδήσεις σε χώρους οικονομικά απελπισμένων και ηθικά τσακισμένων πολιτών.
Σκοτεινός ουρανός, λοιπόν, και πολλά είναι τα σημάδια που οδηγούν στην υπόθεση ότι το 2017 θα είναι χειρότερο και απ’ το οδυνηρό 2016, ότι η «ανάπτυξη» θα παραμείνει για ένατη χρονιά παγωμένη, στην αίθουσα εθνικής αναμονής. Προ ημερών, ένας βετεράνος πολιτικός με τεράστια πείρα, εκτός κεντρικής σκηνής σήμερα, όταν ρωτήθηκε σε μια συζήτησή μας τι προβλέπει για τούτη τη χρονιά, μου απάντησε αβίαστα, σοβαρός και χωρίς διάθεση για σαρκασμούς: «Το καλύτερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να μην καταστραφούμε και απλώς να σερνόμαστε για ακόμα μία χρονιά... και βλέπουμε»!
Καταλάβατε; Καληνύχτα μας.
***
Ευτυχώς, κατά στιγμές, μέσα απ’ τα σκοτάδια της απαισιοδοξίας ξεπηδούν στην πολιτική σκηνή ορισμένα ευτράπελα «χάπενινγκ», που έρχονται να μας φέρουν χαμόγελα, παρ’ ότι το κωμικό στοιχείο τους είναι δεμένο και με το πολιτικό δράμα της χώρας. Ερχεται, λοιπόν, ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, ο Ν. Καρανίκας, να μας πληροφορήσει με ένα άρθρο του στην «Αυγή» ότι ως συνεπής αριστερός διάβαζε στα νιάτα του πολλά σπουδαία βιβλία μεγάλων συγγραφέων, από Τολστόι, και Ντοστογιέφσκι, και Μαρξ, και Λένιν έως και τον Πασκάλ και τον Μπρυκνέρ.
Βέβαια, επειδή τα γέλια ήταν ηχηρά, η εφημερίδα έκανε διόρθωση, λέγοντας ότι επρόκειτο περί τυπογραφικού ατυχήματος, ότι μπήκε «και τον» Μπρυκνέρ απρόσκλητο στη μέση, αφού άπαντες γνωρίζουμε ότι ένας και αδιαίρετος είναι ο σύγχρονός μας Πασκάλ Μπρυκνέρ.
***
Εγώ, πάντως, ομολογώ πως προτιμώ την εκδοχή του τυπογραφικού ατυχήματος. Για έναν μόνο λόγο. Διότι είναι τραγικό για τον πρωθυπουργό «και τον» κ. Τσίπρα να έχει για σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού έναν άνθρωπο αδαή τόσο, ώστε να μην έχει καν ακούσει σωστά το όνομα ενός πασίγνωστου και στην Ελλάδα Γάλλου διανοουμένου. Μακάρι, δηλαδή, από μία άποψη -σκέπτομαι, ο δύστυχος Ελληνας- να μην είναι τόσο «άλλα αντ’ άλλων» και «τραλαλά» ένας στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, εκεί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι αυτούς τους καιρούς τόσο πολλά τα άσχημα, τα δύσκολα, τα μαύρα, τα περίεργα, τα παλαβά και ακατανόητα, ώστε να μη μας χρειάζεται ο «Πασκάλ και ο Μπρυκνέρ». Καλά τα γέλια, αλλά, όταν συνοδεύονται υποχρεωτικώς με κλάματα, τι να τα κάνεις

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS