Οι πολιτικοί ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο

Εξακολουθεί να μην απαντάται το ερώτημα: Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αντέχει η οικονομία της χώρας το πολιτικό κλίμα που έχει παγιωθεί εδώ και δύο χρόνια στη χώρα μας; Ακόμα και σήμερα, που εξελίσσεται μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια, στην πολιτική σκηνή τροφοδοτείται από πολλές πλευρές η συντήρηση κλίματος μιας αβεβαιότητας που «σκοτώνει» κάθε ενδεχόμενο για το ξεκίνημα προσπαθειών με στόχο το φρενάρισμα της κατηφορικής διαδρομής και τη γέννηση ελπίδων για το ξεκίνημα μιας πορείας με στόχο την ανάκαμψη.

Τα πολιτικά πρόσωπα αιχμής, αυτά, δηλαδή, που δημιουργούν το κλίμα στη δημόσια σκηνή, οι «αστέρες» κυβερνητικοί παράγοντες και τα «προβεβλημένα» στελέχη της αντιπολίτευσης, συνεργάζονται, θαρρείς, για τη σκηνοθεσία ενός θεάματος με εξασφαλισμένη αποτυχία. Διχαστικές ρητορείες γεμάτες υπερβολές και έντονους πολιτικούς συναισθηματισμούς και συνεχής λόγος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για εκλογές, ποικίλες προβλέψεις διαφόρων παραγόντων για την τύχη των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», φήμες και «διαρροές» για μισθούς, συντάξεις, περικοπές δαπανών και άλλα συναφή φτιάχνουν το χειρότερο δυνατό «κλίμα» για πολιτική σοβαρότητα, για ψύχραιμη σκέψη, για ρεαλιστική εκτίμηση των πραγμάτων. Και, φυσικά, η εντυπωσιακή αυτή αβεβαιότητα σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην υπόθεση της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης παρέχει τη βεβαιότητα ότι τίποτε το θετικό για τα εθνικά πράγματα δεν πρόκειται να φέρει στους Ελληνες η Πρωτοχρονιά του 2107.

Το ζήτημα της αξιολόγησης δεν αναμένεται ότι θα κλείσει -εφόσον κλείσει- πριν από το τέλος Ιανουαρίου ή και τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνά υπό κοινωνική πίεση με εξαιρετική δυσκολία και με προβληματική εσωτερική συνοχή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συντηρεί το αίτημα για εκλογές και στον «ενδιάμεσο» αστικό πολιτικό χώρο θα εξελίσσονται διεργασίες με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος από πρόσωπα της «Κεντροαριστεράς». Και έως ότου όλα αυτά οδηγήσουν σε κάτι το συγκεκριμένο, η πραγματική οικονομία θα εξακολουθεί να ζει τον αργό θάνατό της.

Το αρχικό ερώτημα, λοιπόν, δεν απαντάται. Και επειδή η ελληνική κοινωνία έχει αγγίξει πλέον τα όρια της αντοχής της, αλλά και τα όρια της εμπιστοσύνης της προς τους πολιτικούς, που σήμερα της απευθύνονται «από ψηλά», οι πιθανότητες για ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές αυξάνονται. Και οι κίνδυνοι για «τρίτου τύπου» επιλογές σε μια επόμενη εκλογική μάχη θα είναι μεγάλοι. Πολιτικοί αναλυτές, Ελληνες και ξένοι, υποστηρίζουν σήμερα ότι, χωρίς εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης, το πολιτικό σκηνικό της χώρας θα υποστεί αλλαγές και «καταστροφές» που μπορεί να το κάνουν «αγνώριστο». Και τότε η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική «άσκηση».

Εφημ. ΕΠΕΝΔΥΣΗ

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS