Οι φαντασιώσεις των δύο «ελίτ»

Οι παθογένειες και οι δυσπλασίες στο σώμα της ελληνικής πολιτικής αναδεικνύονται με εξαιρετικά έντονο τρόπο τούτη την περίοδο - όχι για πρώτη φορά, βεβαίως. Οι νέες αφορμές, πολλές: Είναι η διαμάχη του υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, είναι η υπόθεση των αδειών για νόμιμη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων, είναι οι «σκιές» στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, είναι οι δημόσιες συζητήσεις για «παλαιά και νέα διαπλεκόμενα», είναι τα προβλήματα στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη χώρα μας, είναι ο καβγάς και τα κουτσομπολιά στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας. Το δράμα είναι ότι όλα αυτά και άλλα συναφή ζητήματα εμποδίζουν την ανάδειξη των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που όσο δεν αντιμετωπίζονται ευθέως βασανίζουν σκληρά τη χώρα, απελπίζουν τους πολίτες και, αναπόφευκτα, μεγαλώνουν τις ήδη διευρυμένες αποστάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας.
***
Σ’ ένα σκηνικό θολό, θορυβώδες, γεμάτο «τρύπες» και εκκρεμότητες, με τη σκιά του Προσφυγικού να μεγαλώνει, η μεν κυβέρνηση, αμήχανη και αδέξια, χωρίς σχέδια για στοιχειώδη παραγωγική ανασυγκρότηση, φαίνεται απλώς να κερδίζει χρόνο παραμονής της στην εξουσία, η δε αξιωματική αντιπολίτευση διαπορεί για το ότι δεν έχει «ρεύμα» στην κοινωνία, παρά τη διαπιστωμένη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο «μεγάλοι αρχηγοί» αποφεύγουν, καθώς φαίνεται, να αξιολογήσουν το γεγονός ότι κοντά στο 50% των Ελλήνων πολιτών τούς θεωρούν ομοίως «ακατάλληλους» για καλή διακυβέρνηση της χώρας. Στελέχη των μεν και των δε συνεχίζουν, εξάλλου, να σκορπίζουν «ατάκες» και να «μονομαχούν» με κέφι αμείωτο σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, απ’ το πρωί έως το βράδυ καθημερινώς, με παιδαριώδη επιχειρήματα.
***
Χειρότερο πολιτικό κλίμα δεν μπορούσε να υπάρχει σήμερα. Η εθνική οικονομία σε άθλια κατάσταση, η αγορά «νεκρή», η παραγωγικότητα συρρικνωμένη στο ελάχιστο, η ανεργία μαστιγώνει τη νεολαία μιας κοινωνίας στα γόνατα, ο όγκος των φτωχοποιημένων πολιτών αυξάνεται, τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν απελπισμένο αγώνα για να διατηρήσουν στοιχειώδεις δυνάμεις. Και οι δρόμοι της Αθήνας παραδίδονται, καθώς περνά ο καιρός, σε ομάδες ταραχοποιών, που επηρεάζονται και παίρνουν δυνάμεις από διάφορα κέντρα «αντιεξουσιαστών» με διεθνείς γνωριμίες. Κι όμως, οι πολιτικές «ελίτ» εξακολουθούν να ζουν στον δικό τους «παράλληλο» φαντασιακό κόσμο, οι μεν ως νέοι «Κορδελιέροι», οι δε ως νέοι «Βουρβόνοι». Και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτές τις συμπεριφορές τους απεργάζονται και τον δικό τους χαμό. Μάλλον δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι το επερχόμενο 2017 θα είναι μια πολύ δύσκολη -ίσως και «διαφορετική»- χρονιά για τον τόπο μας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS