Μία «στενότερη τελωνειακή ένωση»

Το καθεστώς Ερντογάν είναι σήμερα εξαιρετικά αντιπαθές στις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων. Ομως, η Τουρκία δεν πρόκειται να βρεθεί συντόμως «εκτός Ευρώπης». Παρά τα προβλήματα «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» του αυταρχικού ισλαμιστή Ερντογάν, παρά τον «καβγά» της Αγκυρας με το Βερολίνο και το τουρκικό «φλέρτ» με τη Ρωσία, που θυμώνει την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ,οι ευρω-τουρκικές σχέσεις ,μάλλον θα μπούν σ ένα δρόμο . Η σχετική προεργασία γίνεται εδώ και καιρό δεδομένου, ότι

α) και τα δύο μέρη γνωρίζουν ότι ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρόκειται να συμβεί και

β) ότι τα οικονομικά συμφέροντα και οι μπίζνες των Ευρωπαίων στη «μεγάλη αγορά» της Τουρκίας παραμένουν πολλά και σημαντικά.H φόρμουλα , γνωστή στα κοινοτικά παρασκήνια, ανακοινώνεται τώρα από το Βερολίνο(δηλώσεις Γκάμπριελ) που κάνει λόγο για μία «στενότερη τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας.

Κάτι τέτοιο θα βολέψει αναμφίβολα και τις δύο πλευρές. Οι οικονομικές σχέσεις θα έχουν την εγγύηση της συμφωνίας και η Τουρκία δεν θα έχει την υποχρέωση να «εναρμονίζεται» με τις πολιτικές δημοκρατικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υφίσταται τους σχετικούς ελέγχους από αυτήν. Πέραν αυτού, η Τουκία ως μέλος του ΝΑΤΟ,έστω και «δύστροπο»,δεν παύει να είναι και σήμερα ένας στρατηγικός Σύμμαχος των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του.

Η διπλωματία των ισχυρών χωρών της ΕΕ συνυπολογίζει άλλωστε το ότι η Αγκυρα ήδη ως υποψήφια για ένταξη χώρα, δεν δείχνει κανένα ιδιαίτερο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ενωσης, ούτε και αποδέχεται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ,όπου θεωρεί ότι αυτό φέρνει εμπόδια σε υποθέσεις «εθνικών συμφερόντων» της - όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου. Ετσι η χάραξη ενός «άλλου»δρόμου Βρυξελλών-Αγκυρας προβάλλει ως μία περίπου αναπόφευκτη εξέλιξη μέσα από ένα καθεστώς «προνομιακής»(κατά Μέρκελ) σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αν η Αθήνα δεν το μελετήσει καλά ,αν δεν πάρει θέση στη νέα ευρω-τουρκική«κατασκευή» ,μάλλον θα βρεθεί(πάλι)«έξω»από ένα μία εξέλιξη σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

*  του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS