Τσίπρας Ολάντ ομοιοτυπία

tsipras olant

του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Αύριο Πέμπτη, 22 τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου, αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Μαζί του θα είναι μια εντυπωσιακή συνοδεία, οκτώ υπουργοί και προσωπικότητες του πολιτισμού και των επιχειρήσεων. Η επίσκεψη είναι «σοσιαλιστικής λογικής». Θα ειπωθούν πολλά και παχιά λόγια, θα σκηνοθετηθεί συγκινητικό και ηρωικό περιβάλλον, θα ωραιοποιηθούν καταστάσεις, θα τροφοδοτηθούν ελπίδες και... και από κει και πέρα το κενό, το τίποτα.

Γάλλοι και Έλληνες, όπως και οι κ. κ. Τσίπρας και Ολαντ έχουμε ομοιοτυπίες. Η κύρια είναι πως έχουμε μάθει να μοιράζουμε πλούτο, που δεν τον παράγουμε. Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξιέβιτς, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015 έγραψε για το λαό της κάτι που ισχύει για τους Έλληνες και τους Γάλλους: «Ο ολοκληρωτισμός μετάλλαξε το λαό μου. Είμαστε όλοι θύματα και θύτες, τραυματισμένοι από τη σοβιετική εμπειρία». Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Έλληνες και Γάλλοι υπέστημεν ψυχική μετάλλαξη από την επίδραση που είχε πάνω μας το σοβιετικό μοντέλο ζωής. Ο κρατικισμός μπήκε βαθιά στο πετσί μας, με αποτέλεσμα να ευνουχιστεί κάθε επιχειρηματική διάθεση, να πολεμηθεί κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και να κυνηγηθεί το κέρδος ως κάτι το ανήθικο και το απάνθρωπο. Εδώ και 70 χρόνια στην Ελλάδα και στη Γαλλία κυριαρχεί η ιδεολογία του «ανθρωπισμού της Αριστεράς». Πρόκειται περί παρανοϊκής ουτοπίας, αφού ο ανθρωπισμός προϋποθέτει την παραγωγή πλούτου.

Ειδικότερα μοιάζουν σε «σοσιαλιστική» νοοτροπία οι κ.κ. Ολάντ και Τσίπρας, κυρίως ως προς τη μεταχείριση των συνεργατών τους. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 και στην ίδια στήλη είχα γράψει, ότι δεν γνωρίζω αν ο κ. Τσίπρας έχει διαβάσει τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι, πάντως εφάρμοσε μεθόδους που εκείνος έγραψε το 1532 και συγκεκριμένα πως «τους (εσωκομματικούς) αντιπάλους σου ή τους παίρνεις με το μέρος σου, ή τους εκμηδενίζεις».

Ο κ. Τσίπρας είναι γνωστό πως έδειξε μιαν ικανότητα και πέτυχε να περιθωριοποιήσει ηγετικά και λαοφιλή στελέχη της Αριστεράς, όπως οι κ.κ. Αλαβάνος, Λαφαζάνης και Στρατούλης και οι κυρίες Κωνσταντοπούλου και Βαλαβάνη. Πολύ λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου, την 1η Οκτωβρίου 2015, το γαλλικό περιοδικό « Le Point» έχει πρωτοσέλιδο εντυπωσιακό τίτλο πως οι ενέργειες του κ. Ολάντ τον κάνουν να μοιάζει με ένα «νέο Μακιαβέλι»... Όπως εξηγεί το έγκυρο περιοδικό «τα πιο γνωστά θύματά του είναι ο Λοράν Φαμπιούς, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Αρνό Μοντεμπούργκ, ο Μανουέλ Βαλς και ο Ζυλιέν Ντραι».

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό. Μιλάνε αόριστα, θολά, συγκεχυμένα, «φλου» στα γαλλικά. «Για τον κ. Ολάντ δεν υπάρχουν στα φανάρια πράσινο και κόκκινο, μόνο πορτοκαλί» εξηγεί κάποιος συνεργάτης του...Οι πρόσφατες ομιλίες του κ. Τσίπρα δείχνουν την ταύτιση νοοτροπίας των δύο ανδρών.-

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS