Τα μαθήματα κοστίζουν πολύ ακριβά...

tsipras merkel olant 2

του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες τέλειωσε χθες το πρωί με ομόφωνη συμφωνία για το τρίτο, το βαρύτερο, μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Το συμπέρασμα είναι πως τα 6μηνα μαθήματα στα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ εκπαίδευσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και απόκτησης εμπειρίας διακυβέρνησης αποδεικνύεται ότι κοστίζουν πολύ ακριβά και τα δίδακτρα καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες, άρα και όσοι τα είχαμε προείπει και είχαμε προβλέψει τις δυσάρεστες εξελίξεις. Τα μαθήματα μας στοιχίζουν πολλά επί πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ και εμείς δεν θέλαμε να τα πάρουν οι κυβερνώντες με τόσο μάλιστα βαρύτατο, για τα βαλάντιά μας, κόστος...Καλόν για εμάς θα ήταν να τα πληρώσουν τώρα αυτοί που ευθύνονται για τους όρους του νέου μνημονίου.

Στον κύκλο μαθημάτων εκπαίδευσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα έμαθαν πρώτον ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με ιδεολογικές εμμονές. Δεύτερον ότι δεν μπορούν να υβρίζουν εκείνους με τους οποίους πάνε να βρουν λύση. Τρίτον ότι όποιος διαπραγματεύεται αφήνει έξω από την αίθουσα της σύσκεψης την αλαζονεία του και τα εξυπνακίστικα τεχνάσματα. Τέταρτον ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία για δάνειο πρέπει αυτός που το ζητάει να αποδείξει στους πιστωτές του ότι είναι αξιόπιστος και όχι μπαταξής.

Το πέμπτο μάθημα ήταν ότι αυτός που ζητάει δάνειο δεν καθυστερεί να καταλήξει στη συμφωνία, είναι ευέλικτος και δεν θέτει εκβιαστικά διλήμματα στους δανειστές του. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος του...Τον Ιανουάριο ήμασταν σε καλύτερη οικονομική θέση και θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη συμφωνία με ευνοϊκότερους όρους. Ακόμη καλύτερα θα ήσαν τα πράγματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε την προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία, της οποίας μεγάλο μέρος είχε υλοποιηθεί, και να ακολουθούσαν αργότερα οι εκλογές...

Το έκτο μάθημα ήταν ότι κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης έχει δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, ότι μπορεί να απολαμβάνει της αλληλεγγύης των υπολοίπων, αλλά οφείλει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες που του αναλογούν. Επίσης ότι υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία των θεσμών, που ουδείς μπορεί ανεύθυνα και χωρίς επιπτώσεις να τους παραβεί. Ένας από τους κανόνες είναι πως δεν προβλέπεται διαγραφή του χρέους μιας χώρας μέλους, αλλά η αναδιαπραγμάτευσή του.

Στο μάθημα πολιτικής εμπειρίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διδάχθηκε ότι μέθοδοι κατάκτησης της εξουσίας, όπως η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία οδηγούν σε πολύ ανώμαλη προσγείωση, όπως και οι ιδεολογικές ουτοπιστικές εμμονές.
Τέλος στο ίδιο μάθημα πολιτικής εμπειρίας η σημερινή κυβέρνηση έμαθε αυτό που ο Πλάτωνας γράφει στην Πολιτεία του: Στη Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται ως λειτουργοί Της πρόσωπα χωρίς πάθη, χωρίς κενοδοξία, χωρίς αυθάδεια, αλλά κατασταλαγμένα ψυχικά και με Παιδεία.-

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS